2013. március 2., szombat

Lasagne

Szeretjük az olasz konyhát, és egy barátnőm a múltkor átküldte azt a receptet, ahogy ő szokta készíteni a lasagne-t. Kicsit variáltam vele, mert én tettem bele kukoricát és főtt tojást is, és az íze valami mennyei lett.....


Hozzávalók: 

1 csomag lasagne tészta
1/2 kg darált hús
2 közepes fej lila hagyma
3 nagyobb gerezd fokhagyma
15 dkg bacon v. kolozsvári szalonna
3 közepes sárgarépa
0,5 l sűrű paradicsomlé
oregánó, bazsalikom, bors, só

20 dkg pizza mozzarella sajt
10 dkg kukorica (konzerv)
4 db főtt tojás felkarikázva

Besamel-mártáshoz:

10 dkg vaj
10 dkg liszt
kb. 7 dl forró tej
szerecsendió, bors

Kevés olajon megpirítom a szalonnát és rádobom a felaprított lilahagymát és az aprított fokhagymát. Amikor üveges lesz, mehet rá a kockákra vágott sárgarépa. Felöntöm a paradicsomlé felével és kb. 10 percig párolom. Majd mehet bele a husi és a paradicsomlé másik fele. Fűszerezzük oregánóval, morzsolt bazsalikommal, borssal és sóval. Kb. 25 percig főzzük. Ezalatt a mártás is besűrűsödik.

Közben elkészítem a besamelt is:

Ehhez először felforrósítom a tejet, majd a vajból és a lisztből világos rántást készítek és felöntöm a forró tejjel. Fűszerezem szerecsendióval, sóval és fehér borssal.

A tésztalapokat előfőzöm kb. 2 perc alatt. A sütőt előmelegítem 180 fokra.

Összeállítom a tésztát:

Kikenem a tepsit v. sütőtálat vajjal, majd teszek bele egy réteg tésztát. Erre kenek egy réteg besamelt, egy réteg húsos ragut, megszórom kukoricával, kevés reszelt sajttal, majd egy réteg tésztával befedem. Jön a következő réteg: húsos ragu, a felkarikázott tojások. Majd a fedő réteg: tészta, besamel és a reszelt sajt másik fele. Beteszem a sütőbe, és kb. 30-40 perc alatt megsütöm.
Kicsit macerás, de nagyon finom ebéd. Igazán megéri a fáradtságot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése