2013. március 12., kedd

Kakaós csiga-biga

Szeretjük a kakaós csigát, de a bolti nem az igazi. És hogy mindenki ehessen belőle a családban, ezúttal glukononnal készítettem. Természetesen lehet cukorral is készíteni.


Hozzávalók a tésztához:

1/2 kg liszt
csipet só
2 evőkanál glukonon
2 tojássárgája
kb. 2,5 dl langyos tej
1 csomag (7g) szárított élesztő
8 dkg olvasztott vaj

Töltelékhez:
8 dkg olvasztott vaj
cukrozatlan kakaópor
glukonon

A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a glukonont, a vajat pedig megolvasztom. A lisztbe belekeverem a sót, a szárított élesztőt, majd hozzáadom a 2 tojássárgáját és a langyos tejet.
Elkezdem gyúrni, majd apránként adagolva hozzáadom az olvasztott vajat is. Sima tésztává gyúrom, majd langyos helyen a duplájára kelesztem.
Ha megkelt a tészta, kb. 1/2 cm vastag téglalapra nyújtom, majd megkenem olvasztott vajjal, melyet aztán megszórok cukrozatlan kakaóporral és glukononnal.
Megpróbálom jó szorosan feltekerni, mint egy piskótatekercset, és éles késsel kb. 2 cm-es szeleteket vágok belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsire teszem őket és letakarva még fél órát pihentettem a tekercseket. Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra. 
Kb. 20 perc alatt megsülnek a tekercsek. Amint kiveszem őket a sütőből, mindegyiket megkenem forró tejjel, melyet rögtön magába szív a tészta. Finom, foszlós kis tekercseket kapunk, melyet megszórhatunk porcukorral (kinek-kinek ízlése szerint).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése