2013. március 9., szombat

Burgonyás pogácsa

Reggel kicsit borongós volt az ég, és még az eső is csepegett. Ilyen időben pedig nincs is jobb, mint egy maréknyi forró pogácsa.


Hozzávalók:

60 dkg liszt
40 dkg főtt burgonya
20 dkg zsír
1 csapott evőkanál só
2,5 dkg élesztő
2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
kevés tej+cukor az élesztőhöz
10 dkg reszelt sajt

A burgonyát héjában megfőzzük, és még melegen áttörjük. Amíg hűl, addig a sót elkeverjük a liszttel és a zsírt elmorzsoljuk benne. Az élesztőt pedig kevés cukros tejben felfuttatjuk. Ha a burgonya langyosra hűlt, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, mehet bele a felfuttatott élesztő és a 2 tojássárgája. Jól kidolgozzuk a tésztát. Ha szükséges, 1-2 evőkanál tejfölt is adhatunk hozzá. Letakarva langyos helyen 1/2 órát kelesztjük, majd kinyújtjuk, berácsozzuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsibe tesszük, és míg melegszik a sütő, tovább pihentetjük a tésztát.
Sütés előtt lekenjük tojással, és aki szereti, sajttal is megszórhatja (mint én).
Forró sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.


1 megjegyzés:

  1. Én is elfogadnék legalább egy maréknyit ezekből a helyes pogácsákból! :)

    VálaszTörlés