2013. február 28., csütörtök

Norvég fahéjas tekercs

Szeretem Nigella Lawsont, és elég sok receptjét kipróbáltam már. Ez a mai recept is tőle származik, és aki kipróbálja, nem fog benne csalódni.


Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt
10 dkg finomított kristálycukor
1 csipet só
4,5 dkg friss élesztő
10 dkg vaj
4 dl tej
2 tojás

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót és morzsoljuk bele az élesztőt.
A vajat olvasszuk meg, keverjük össze a meglangyosított tejjel és a tojással. Készítsünk kis mélyedést a liszt közepébe, és  mehet bele a tejes-vajas-tojásos massza. Kézzel vagy géppel rugalmas tésztát készítünk belőle, majd langyos helyen, vigyázva, hogy huzatot ne kapjon, kb. 1/2 órát kelesztjük.

Ez idő alatt elkészíthetjük a tölteléket:

15 dkg puha vaj
15 dkg finom szemű kristálycukor (v. barna cukor)
1,5 teáskanál őrölt fahéj

A hozzávalókat jól összekeverjük.

Ha megkelt, a tészta 1/3 részét kinyújtjuk tepsi méretűre (nekem ez 35*26 cm-es), és a sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük.
A tészta 2/3 részéből készülnek majd a tekercsek. Ehhez a tésztát nyújtsuk ki kb. 25*50 cm-es téglalappá, majd kenjük rá a vajas-cukros-fahéjas krémmel. Ezután tekerjük fel a tésztát, mintha piskótatekercset készítenénk. Éles késsel vágjuk fel kb. 2-2,5 cm-es szeletekre. A szeleteket fektessük a már előkészített alaptésztára. Ha nem illeszkednének szorosan egymáshoz, az nem baj, mert majd sülés közben úgy is össze fognak ám bújni.
A tekercseket kenjük le tojással, és tegyük félre kb. 15 percre. Ezalatt melegítsük elő a sütőt kb. 200-220 fokra.
Majd süssük aranybarnára 20-25 perc alatt. Figyeljünk rá néha, nehogy megégjen.
Isteni finom, mint egy foszlós kalács.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a receptet! Most megyek és elkészítem... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Daire, remélem, ízleni fog. Mi nagyon szeretjük.

      Törlés