2013. március 6., szerda

Tarjás burgonyafánk

Van egy jó kis könyvem, Csülökkönyv a címe, a szerzője pedig Aczél Géza.
Telis-tele van csülkös receptekkel. Innen jött az ötlet, hogy csülök helyett lehetne főtt tarját is használni a receptekhez. Most egy ilyen finomság következik.

Hozzávalók:

25 dkg főtt burgonya
kb. 30 dkg liszt (lehet, hogy kicsivel több kell, függ a burgonyától is)
15 dkg főtt-füstölt tarja
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
kevés tej az élesztőhöz + 1 teáskanál cukor
1 evőkanál olaj
só, őrölt bors

A burgonyát megfőzzük héjában, és még melegen áttörjük. Majd az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros tejben. Mire a burgonya kissé kihűl, az élesztő is felfut. A liszthez adjuk a burgonyát, a 2 tojássárgáját, a nagyon apróra vágott tarját, az étolajat, a fűszereket és a felfuttatott élesztőt. Jól gyúrható tésztát kapunk. Letakarva kb. 1/2 órát kelesztjük, majd a kinyújtott tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Közben olajat forrósítunk, és a fánkocskákat kisütjük. 
Nagyon finom köret vadashoz, különböző ragukhoz, de egy egyszerű tejfölös mártással is elfogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése