2013. december 31., kedd

Szilveszteri ebéd: Csülkös lencsegulyás és kelt palacsinta vaníliamártással

Nem nagyon szoktunk szilveszterkor bulizni járni, de azért a módját megadjuk ilyenkor is az étkezésnek. Reggel óta sütünk-főzünk, kavarunk, sürgölődünk a konyhában. A mai ebédünk egy finom csülkös lencsegulyás és hozzá kelt palacsinta vanília mártással. A hűtőben már pihen a füstölt sajtos lencsesaláta, kész a kókuszgolyó. Estére elkészülnek a sajtos-sonkás malackák, és sül már a finom malacsült is. Eggnog is lesz, mert én nagyon szeretem. Éhen halni tuti nem fogunk az év utolsó napján sem.

Hozzávalók:

1/2 kg lencse, melyet előző este beáztattunk
1 kisebb füstölt csülök
1/2 kg vegyes zöldség
1 kisebb zellergumó
1 kisebb karalábé
2 kisebb vörös hagyma
1 fej fokhagyma
1 cső zöldpaprika
3 babérlevél
2 evőkanál ételízesítő (só nélküli)
1 teáskanál egész bors
ízlés szerint só
2 teáskanál pirospaprika
2-3 evőkanál liszt
kevés étolaj

A csülköt feltesszük főni a vöröshagymákkal, babárlevéllel, egész borssal és a fokhagyma felével.
Mikor félig már megpuhult, hozzáadom a megtisztított, feldarabolt leveszöldségeket, a zöldpaprikát és az ételízesítőt. Kb. fél óra múlva hozzáadjuk a lencsét is, megkóstoljuk a lét, hogy kell-e sózni. Ha megpuhul a lencse is, már nincs is más hátra, mint egy kis fokhagymás rántást készíteni, mellyel kissé besűrítjük a levest.

A második fogás nálunk egy finom Kelt palacsinta volt.


Hozzávalók:

30 dkg finom liszt
10 dkg búzadara
2 tojás
1 vaníliás cukor
3 dkg cukor (én ezt most folyékony édesítővel helyettesítettem)
1 citrom reszelt héja
4 dl langyos víz
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szárított élesztő
1 csipet só
vaj a sütéshez

A hozzávalókból - a vaj kivételével - sűrű palacsintatésztát készítünk, majd pihentetjük bő fél órát.
Majd egy serpenyőben vajat olvasztunk, és merőkanállal kis kupacokat rakunk a tésztából. Süssük készre az egyik oldalukat, majd fordítsuk meg és süssük meg a másikat is. Tálalhatjuk porcukorral, vanília mártással, juhar sziruppal vagy akár mézzel is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése