2013. december 27., péntek

Buche de Noel

Hát eltelt a karácsony. Idén is került mindenféle finomság az asztalra, köztük ez a fatörzs is.


Hozzávalók:

A tésztához: 

6 evőkanál cukor 
6 tojás 
3 evőkanál kakaó 
6 evőkanál rétesliszt 
3 evőkanál rum 
csapott mokkáskanál szódabikarbóna 

A krémhez: 

15 dkg cukor 
3 tojás 
3 evőkanál kakaó 
reszelt narancshéj + 2 löttyintésnyi narancskivonat 
20 dkg vaj

A cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a  kakaóval összekevert lisztet, melybe belekeverjük a szódabikarbónát is. Végül óvatosan belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot is. 
A masszát sütőpapírral bélelt sütőlapra kenjük úgy, hogy ujjnyi vastagságú legyen. Közepes hőfokon kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Tiszta konyharuhára borítjuk (én egy picit megnedvesítettem) és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd a rummal meglocsoljuk. A konyharuha segítségével ki-be tekerjük, majd hagyjuk kihűlni.

A krémhez a cukrot a tojásokkal kikeverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport és a reszelt narancshéjat + narancskivonatot. Gőz fölött jó sűrűre főzzük, folyamatos keverés közben. Majd hagyjuk langyosra hűlni, és hozzáadjuk a puha vajat is, azzal is jól kidolgozzuk.
A krém felével megkenjük a kihűlt piskótát, szorosan feltekerjük, és a másik felével bevonjuk kívülről is a tekercset. Díszíthetjük kandírozott cseresznyével, marcipánfigurákkal stb. Tálalás előtt pár órára betesszük a hűtőbe. Nagyon finom, igazán nehéz neki ellenállni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése