2013. december 4., szerda

Szent Borbála napja

Ma van Szent Borbála napja. Szent Borbála a magyar középkor legismertebb szentje és vértanúja, legendáját az érdi kódex rögzítette. A IV. században élt Nikodémiában, egy előkelő pogány úrnak volt a lánya.
A szép és okos Borbálát apja nagyon féltette a keresztény vallástól, ezért egy félreeső magányos toronyba záratta. Borbála azonban levelet írt Origenes alexandriai bölcsnek, aki a keresztény hit hirdetője volt, és arra kérte őt, hogy ismertesse meg vele a keresztény hit tanításait. Origenes elküldte hozzá egyik papját, aki nemcsak tanította, de titokban meg is keresztelte a lányt.


Borbála apja megpróbált a lánya kedvébe járni, és egy fürdőházat építtetett neki, de a kivitelezés nem aratott osztatlan sikert. Borbála a meglévő 2 ablak mellé egy harmadikat is vágatott, hogy a fürdő ablakai is a Szentháromságra emlékeztessék, az ott található bálványszobrot pedig összetörte.
Apja féktelen haragra gerjedt, és meg akarta ölni a lányát, akinek sikerült elmenekülnie a pusztába. Azonban 2 pásztor visszahurcolta Borbálát a dühöngő apához, aki apához méltatlanul megkínoztatta lányát, de ő nem tagadta meg új hitét. Végül apja átadta a császárnak, hogy az ítélje halálra. 
A mai napig ő a védőszentje a bányászoknak, tüzéreknek, váraknak, erődöknek. 
A Borbála-nap legfontosabb népi hagyománya a Borbála-ág vágása, mely utal Szent Borbála szenvedésére.

 

A lányok ezen a napon cseresznye-, alma- vagy mandulaágakat vágnak. Vízbe helyezik őket, s ha kizöldülnek, hamarosan férjhez mennek.....
A zöld ág az élet jelképe, ősi szimbólum, de a vallásos tartalma is van: az ártatlanság, a szüzesség, a kegyelmi állapot jelképe.
A régi időkben ezen a napon az asszonyoknak tilos volt dolgozniuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése