2013. november 3., vasárnap

Sütőtökkrémleves

Sokan, sokféleképpen viszonyulunk a Halloween nevű őrülethez. Mi szeretünk ilyenkor töklámpást faragni, és egyáltalán nem zavar, ha a fiatalok bolondos öltözékben mókáznak ilyentájt az utcákon. Erre a napra készítettünk sült tököt és sütőtökkrémlevest is, és persze lámpást.


Hozzávalók:

1,5 kg sütőtök
1 sonkahagyma
kevés olaj+ vaj
1 db sárgarépa
1 darabka gyömbér
2 mandarin leve
2,5-3 dl főzőtejszín
víz
só, bors
15 dkg hámozott, pirított tökmag

A sütőtököt kettévágjuk, magjait kiszedjük, és ha túl nagy, feldaraboljuk. Majd betesszük forró sütőbe, és kb. 45 percig sütjük. Ez idő alatt a hagymát nagyon finomra aprítjuk, majd kevés olaj+vaj keverékén üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított sárgarépát és kevés vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk. Ha a sütőtök megpuhult, kivesszük és a tök húsát hozzáadjuk a répás keverékhez. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd belereszeljük a gyömbért is. (Én most kb. dió nagyságú darabot tettem bele)
Egyet rottyan, majd botmixerrel v. turmixgéppel pürésítjük az egészet.  Ha kész, mehet hozzá a 2 db mandarin leve, végül a főzőtejszín. Kóstolás után még ízesíthetjük sóval, borssal.
Tálaláskor pirított tökmagot szórunk a tetejére.


2 megjegyzés:

  1. Imádnivaló ez a lámpás, régóta nem láttam ennyire jót. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen. A tiédtől leesett az állunk, annyira szuper lett.

      Törlés