2013. október 27., vasárnap

Kelt kuglóf uzsonnára

Van az úgy, hogy az ember enne valami nasit, de azért ne legyen túlságosan édes, hogy csak kicsi bűnnek számítson. Egy olyan kuglófot sütöttem, mely gyorsan összedobható, és egy forró kakaóval isteni uzsonna vagy vacsora válik belőle.


Hozzávalók:

10 dkg mazsola
3 evőkanál rum
30 dkg finomliszt (a fele lehet rétesliszt v. Graham-liszt is)
1, 5 dl langyos tej
3 dkg élesztő
15 dkg sütőmargarin
10 dkg kristálycukor
csipet só
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom v. narancs reszelt héja
1 egész tojás
4 tojássárgája

A kuglófforma kikenéséhez:

sütőmargarin
finomliszt

A mazsolát 1-2 órára beáztatjuk a rumba.
A lisztet egy nagy tálba öntjük, közepébe kis mélyedést készítünk, és ebbe öntjük a langyos tejet, melybe belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva pihentetjük, majd 1/4 óra múlva egy kevés liszttel elkeverjük és újabb 1/4 órát pihentetjük. 
Közben a puha margarint kikeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a sót, és jó habosra dolgozzuk.
Majd a masszához adjuk előbb az egész tojást és egyenként a tojások sárgáját, végül a lecsöpögtetett mazsolát.
Ezt a masszát hozzáöntjük a lisztes-élesztős keverékhez, jól összekeverjük.
A kuglófformát kikenjük margarinnal, kilisztezzük, majd a masszával egyenletesen megtöltjük. Langyos helyen, letakarva még 30 percig pihentetjük.
Végül előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük. Ez kb. 50 perc. Függ a sütőtől is.Ha túlságosan pirula a teteje sütés közben, takarjuk le fóliával. Porcukorral tálaljuk. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése