2013. október 20., vasárnap

Maci kávés

Gyerekkorom nagy kedvence volt a Maci kávé. Anyáék itták a felnőtt kávét, mi pedig a tesómmal a Maci kávét. Így valahogy olyan felnőttesen teltek az uzsonna percei. Most hoztam egy olyan süteményt, melynek a tésztájában és a süti tetején is van Maci kávé. 




Hozzávalók a tésztához:

8 db tojás szétválasztva
25 dkg porcukor 
8 evőkanál forró víz
20 dkg liszt
7 evőkanál Maci kávé
1 cs. sütőpor
1 csipet só

A krémhez:

3 tojás
2 ek liszt
2,5 dl tej
25 dkg margarin
15 dkg porcukor

A tetejére:

10 dkg pörkölt sótlan mogyoró v. dió kissé felaprítva
1 tojásfehérje
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál Maci kávé

A 8 tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a forró vizet is.
A liszthez hozzákeverjük a kávét, a sütőport és a sót is, majd összekeverjük, hogy ne legyen csomós.
Ezután kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, melyet aztán óvatosan hozzáadunk a tojássárgájás keverékhez. 
Egy 30 x 40 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát és megsütjük Kb. 25-30 perc.

Míg sül a tészta, elkészítjük a krémet is. Ehhez a tejet kikeverjük a 3 egész tojással és a 2 evőkanál liszttel. Folyamatosan keverjük, míg be nem sűrűsödik. Majd félretesszük, hogy kihűljön.
A puha margarint kikeverjük a porcukorral, majd a kihűlt tejes-tojásos-lisztes alappal. És már kész is a krém.

Vízgőz felett felfőzünk 1 tojásfehérjét, melyet előzőleg kikeverünk a porcukorral és a Maci kávéval.

Ha megsült a tészta, és már ki is hűlt, jöhet az összeállítás:

A tésztát kettévágjuk, kapunk 2 db 20 x 30 cm-es lapot. Az egyik lapot megkenjük a krém 2/3 részével, majd ráhelyezzük a másik lapot. Erre rákenjük a maradék fehér krémet, megszórjuk a feldarabolt mogyoróval, és rácsorgatjuk a kávés öntetet.
Majd 2 órára mehet a hűtőbe. És mi más illik hozzá, mint egy pohár Maci kávé.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése