2013. október 5., szombat

Húsgolyók tésztával

Egy újabb gyöngyszemet hoztam a kedvenc tésztaételeink közül. Hús is, tészta is, nyami!


Hozzávalók:

50 dkg széles metélt

50 dkg darált csirke- vagy pulykahús
30 dkg darált sertéshús (pl. lapocka)
1 nagyobb v. 2 kisebb tojás
8 dkg reszelt parmezánsajt
3 nagyobb gerezd fokhagyma
1 evőkanálnyi friss petrezselyem
bors, só
zsemlemorzsa

A paradicsommártáshoz:

1/2 kg érett paradicsom
1 kis üveges sűrített paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy babérlevél
szárított oregánó
szárított bazsalikom
őrölt bors
1 dl főzőtejszín


A húsgombóc összeállításával kezdünk. A darált húsokat összekeverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a zúzott fokhagymát, a tojást, a felaprított petrust, sót és borsot. Ha túl lágy a husi, akkor adunk csak hozzá zsemlemorzsát. Majd ezt a masszát letakarjuk és betesszük pár órára a hűtőbe. Elkészíthetjük előző este is!
Eközben elkészíthetjük a paradicsommártást:
Az apróra felvágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra felkockázott paradicsomot, a babérlevelet és a kevés vízzel kikevert sűrített paradicsomot. Fűszerezzük oregánóval és bazsalikommal ízlés szerint. Sűrű mártást készítünk belőle. Ha kész, hozzáadjuk a tejszínt is, és elkeverjük.
A húsmasszából kis golyócskákat (pingpong labda nagyságúakat) készítünk, majd forró olajon megsütjük őket. 
Eközben elkészül a mártásunk is, úgyhogy beletehetjük a kisült húsgolyókat, és 10-15 percig együtt főzzük őket tovább.
A széles metéltet kifőzzük, majd a mártásból hozzáadunk egy merőkanálnyit és elkeverjük vele, hogy átvegye kissé a szósz ízét. Tálaláskor minden adagot megszórunk reszelt sajttal. (Pecorino v. parmezán sajttal, de a füstölt sajt is nagyon finom hozzá)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése