2013. április 15., hétfő

Sonkás rétes tejszínes-tormás-tejfölös öntettel

Még a húsvéti ünnepek alatt készült ez a finomság. Igazából nincs vele sok munka, és nagyon finom egy jó kis leves után.
  
Hozzávalók:

2 csomag friss leveles tészta
1/2 kg füstölt sonka (lehet akár tarja v. füstölt csülök is)
3 db főtt tojás
25 dkg reszelt sajt
1 csilipaprika
2 tojás
1 doboz tejföl
2 nagyobb gerezd fokhagyma
só, bors
szezámmag

A sonkát és a tojást húsdarálón ledarálom, majd hozzáadom a reszelt sajtot, a nagyon apróra vágott csilipaprikát, a fokhagymákat vagy lereszelem, vagy fokhagymanyomón átnyomom, és az is mehet bele a sonkába. Hozzáadom a tojások sárgáját és annyi tejfölt, hogy krémes állaga legyen a sonkatölteléknek.
Majd sózom és borsozom.

Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd a leveles tésztát kiterítem. A tészta közepére teszem a töltelék felét, majd ráhajtom a tészta egyik felét, melyet aztán megkenek tojásfehérjével, majd erre ráhajtom a tészta másik oldalát is. A széleket jól lenyomkodom, hogy sülés közben ne nyíljon szét.
A tetejét megkenem tojásfehérjével, majd megszórom szezámmaggal.
A másik tésztával hasonlóan járok el, de én most variáltam egy kicsit, és a sonkatöltelékre rámorzsoltam egy kis márványsajtot is. (Nyami) 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd a réteseket szép aranybarnára sütjük.

Közben elkészítjük a tejfölös öntetet is:

1 kis doboz tejfölt összekeverünk 2-3 púpozott teáskanál tejszínes tormával + 1 teáskanál ecetes tormával, sózzuk, borsozzuk és kész is.

A kisült réteseket tetszés szerint meglocsoljuk vele.






2 megjegyzés:

  1. Odáig vagyok! Ezt is viszem! A szezámmag zseniális ötlet rá!

    VálaszTörlés
  2. Majd mesélj, hogy ízlett. A sajttal is lehet variálni, néha füstölt sajtot teszek bele.

    VálaszTörlés