2013. április 21., vasárnap

Medvehagymás pogácsa

Javában tombol a medvehagyma szezonja. Így hát én sem maradhatok ki belőle. Ezt a receptet egy szórólapon találtam 2 éve, azóta már párszor elkészítettem.

Hozzávalók:

250 ml langyos víz
100 ml tejföl
1 tojás + 1 tojás a kenéshez
50 gramm medvehagyma
65 dkg liszt
15 dkg vaj
4,2 dkg élesző
1 csapott evőkanál só
1 csipet cukor

A medvehagymát éles késsel felaprózzuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot,  elmorzsoljuk benne a vajat és az élesztőt. Majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és a langyos vizet és a felaprózott medvehagymát.
Robotgéppel vagy kézzel jól kidolgozzuk a tésztát, míg el nem válik a tál oldalától. Majd letakarva, meleg helyen kb. fél órát kelesztjük, míg a duplájára nől.
Ha megkelt, 12-15 db golyócskát gyúrunk belőle. Minden golyó tetejére éles késsel két bemetszést vágunk. Felvert tojással lekenjük a golyókat, majd ismét hagyjuk őket fél órát pihenni. (Ha a golyók teteje megszárad, ismét kenjük meg őket tojással)

Melegítsük elő a sütőt 185 fokra, majd süssük ki a golyókat 30-40 perc alatt.

Ez a tészta nem mondható klasszikus pogácsa receptnek, inkább zsemleszerű. Ezért volt már olyan eset, hogy nálunk zsemleként funkcionált. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése