2013. január 27., vasárnap

Farsangi fánk

Ma mi is farsangoltunk egy kicsit, és fánkot sütöttünk. A fánk európai elterjedésének történetéről két híres legenda él a köztudatban. Az egyik forrás szerint a fánk bécsi eredetű édesség.

„Az eset úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete özvegy Krapfennénak, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is elzarándokoltak érte az emberek.
Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott, mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, valakinek a fejéhez akarta vágni.
Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illető képén csattant, hanem a kályhán lévő lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek.”
(Részlet Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből)

Magyarországon a fánk a XIX. században terjedt el széles körben, de egy korabeli feljegyzés szerint 1603-ban gróf Thurzó Szaniszló galgóci várában egy lakomán - hetedik fogásként - már fánkot szolgáltak fel.
Hazánkban a fánksütés szokása a Dunántúlról terjedt el, és vált egyre több helyen szokássá, hogy a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangkor édességként az asztalra kerülhessen ez a finom nyalánkság.



Hozzávalók:

1/2 kg liszt
3 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
1 kis kupica rum
1 csipet só
kb. 4 dl tej
olaj a sütéshez

3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk.
A tojássárgákat elkeverjük a maradék porcukorral, hozzáadjuk a kész kovászt és jól elkeverjük. Majd mehet hozzá a langyos olvasztott vaj, a liszt (melybe belekevertem a csipet sót is) és annyi langyos tej, amellyel kalácstészta sűrűségű tésztát kapunk. Jól dolgozzuk ki a tésztát, legyen jó hólyagos. 
Majd jól bebugyolálom, és huzatmentes meleg helyre teszem és a duplájára kelesztem.
Ha kész, lisztezett deszkára borítom, majd jó ujjnyi vastagságúra lapogatom és fánkszaggatóval vagy egy szimpatikus pohárral kiszaggatom őket. A maradékból masnit vagy perec formákat is készíthetünk. Ezután letakarom és még 1/2 órát kelesztem. Majd egy nagyobb lábasban olajat melegítek és óvatosan kisütöm őket úgy, hogy a megkelt fánk felső része kerüljön sütéskor alulra Fedővel letakarva sütjük, majd mikor megfordítjuk levesszük a fedőt. Az olaj legyen meleg, de ne legyen túl forró, mert akkor nyers marad a fánk belseje. Tálaljuk porcukorral vagy lekvárral, de csokiszószt is készíthetünk hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése