2012. november 1., csütörtök

Burgonyagombóc-leves és a tökök

Már megint egy szomorkás nap. De azért az élet nem áll meg. Muszáj a szürke hétköznapokat kicsit színesebbé tenni. Ezért ma tököt faragtunk és sütőtököt sütöttünk ja, és egy isteni burgonyagombóc-levest is készítettünk.

A recept Frank Júliától származik.



Hozzávalók: 

50 dkg burgonya
15 dkg liszt
2-2 szál sárgarépa és fehérrépa
1 karalábé
kis darab zeller
1 kis fej vöröshagyma
3 evőkanál étolaj
1 csapott evőkanál paprikakrém
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika

A gombóchoz a burgonyát héjában megfőzöm, és még forrón meghámozom, összetöröm.
Két evőkanál olajat felforrósítok, majd két csapott evőkanál lisztet aranysárgára pirítok rajta. A tűzről lehúzva belekeverem a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a paprikakrémet és 1 teáskanál pirospaprikát. Majd ráöntök 2 dl hideg vizet és csomómentesre keverem. A zöldségeket megtisztítom és karikára vágom. A leveses fazekat visszateszem a tűzhelyre, belerakom a zöldségeket és sózom, borsozom. Én raktam bele egy kevés csípős paprikát is. Felöntöm 1,2 liternyi vízzel és felforralom.
Közben az összetört burgonyát összegyúrom a megmaradt liszttel,olajjal, sózom, borsozom és hozzáadom az apróra vágott petrezselymet is. A tésztából nedves kézzel diónyi nagyságú gombócokat formálok, és ha a zöldség megpuhult, akkor beleteszem a őket a levesbe. Amikorra az összes gombóc a leves színére jött, meg is főtt. Tálalás előtt legalább 10 percet hagyom higgadni. 
Finom, laktató leves. Jó étvágyat kívánok hozzá!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése