2012. november 30., péntek

Szent András napja

November 30-a  Szent András napja. András apostol a görögországi Patraszban született. Jézus tanítványai közé tartozott és hittérítőként Galíciában és Kappadókiában hirdette az evangéliumot.
A hagyomány szerint ő evangelizálta Közép Ázsia nomád népeit. Valószínűsíthető, hogy András szeretettel és nem erőszakkal végzett szolgálatának eredménye, hogy a világon először Örményországban lett államvallás a kereszténység. Nyitottságának, megértő szemléletének köszönhetjük talán, hogy a különböző kultúrákban is képviselni tudta Jézus Krisztus evangéliumát, feltehetően nem olyan formán, hogy a számára újszerűnek tűnő kultúrára ráerőszakolta a sajátját a hozott üzenet megértése végett, hanem ő vette magára az adott kultúrát, és annak a népnek a hagyomány-elemeit használva adta tovább a jó hírt. Ennél hatékonyabb misszionáriusi módszer azóta sem létezik.
Mikor visszatért térítőútjáról, megalapította és vezette a bizánci egyházat, de nem sokkal ezután üldözői Akhaja Patre városában ferde keresztre feszítették. András vértanúságára emlékezve a ferde keresztet ma is Andráskeresztként említik. Ereklyéit a IV. századtól Konstantinápolyban őrizték, 1208-ban erőszakkal vitték át Amalfiba. II. Pius pápasága idején, 1462-ben a fejet Rómába vitték. 1964-ben, a keleti és nyugati Egyház kiengesztelődésének jeleként a pápa átadta a konstantinápolyi pátriárkának, és Petrába, vértanúsága helyére került vissza.
Emléknapja, november 30. a XVIII. század végéig böjti nap volt. Sok népi hagyomány fűződik hozzá, melyek leginkább a lányok kérőjének megjövendölésére szolgáltak.
A középkori Oroszországban András a különösen kedvelt szentek közé tartozott, innen terjedt el a tisztelete Magyarországon.


Számos település őrzi nevét hazánkban: Békésszentandrás, Andrásfalva, Garamszentandrás, Lipótszentandrás.....

És ne feledjük, kezdődik az adventi időszak, mely minden évben Szent András napjához legközelebb eső vasárnap veszi kezdetét. Idén ez december másodikára esik. Készülnek már az adventi koszorúk? Nálunk idén kettő is készül, az egyik ilyen lett:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése