2012. december 1., szombat

Mogyorós tekercs adventre

Holnap lesz Advent 1. vasárnapja. Nekem a december a dió, a mogyoró, a méz és a mák jegyében telik. Csodás süteményillat tölti be az egész lakást ilyentájt.
Ma egy mogyorós tekercs receptjét hoztam, mely eredetileg dióval készül.


Hozzávalók:

54 dkg liszt
22,5 dkg margarin
2 dkg élesztő
3 tojássárgája
15 dkg cukor v. édesítőszer
1,5-2 dl tej
1 csipet só

Töltelékhez:

20 dkg darált mogyoró vagy dió
20 dkg porcukor v. édesítőszer
1 cs. vaníliás cukor 
3 tojásfehérje

A liszthez adjunk egy csipet sót, majd morzsoljuk el benne a margarint, keverjük bele a cukrot v. édesítőt, a 3 tojássárgáját és morzsoljuk bele az élesztőt. Majd adjunk hozzá annyi szobahőmérsékletű tejet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Ha kész, tegyük félre, és készítsük el a tölteléket.

A porcukrot keverjük össze a vaníliás cukorral és a mogyoróval v. dióval, majd keverjük össze a kemény habbá felvert tojásfehérjével.

A tésztát nyújtsuk ki kb. 7 mm vastagra, téglalap alakúra, és kenjük rá a mogyorós tölteléket. Majd tekerjük fel, és a tekercset tegyük hűtőszekrénybe kb. fél órára.
Közben melegítsük elő a sütőt kb. 170 fokra. A sütőlapra tegyünk sütőpapírt, és a tekercsekből vágjunk ujjnyi vastag szeleteket. Ne tegyük őket túl szorosan, mert szépen megdagadnak ám...
Nagyon gyorsan elkészülnek, úgyhogy érdemes a fél szemünket rajta tartani a sütőn.
Egy pohár meleg tejjel vagy egy forró teával isteni uzsonna kerekedik belőle.
Jó étvágyat kívánok.

2 megjegyzés:

  1. Jó kis recept! Csak nem szeretek mogyorót törni, pucolni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dióval is nagyon finom ám. Érdemes kipróbálni.

      Törlés