2013. május 20., hétfő

Csokis Pavlova eperrel

Imádom ezt a desszertet, mert a maga egyszerűségében is nagyszerű.


Hozzávalók:

6 db tojásfehérje
30 dkg finomított kristálycukor
3 evőkanál kakaópor
1 teáskanál balzsamecet
5 dkg étcsokoládé, felaprítva

A tetejére:

1/2 liter zsíros tejszín
1/2 kg eper
2-3 evőkanál durvára reszelt étcsokoládé

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd béleljünk ki egy sütőlapot sütőpapírral. Verjük fel a tojásfehérjéket,  amíg a hab lágy csúcsokat nem képez, majd kanalanként adjuk hozzá a cukrot, hogy kemény és fényes habcsókalapot kapjunk.
Szórjuk rá a kakaóport (legjobb, ha szitán keresztül, nehogy csomós legyen) és adjuk hozzá az ecetet és a felaprított étcsokoládét is. Majd óvatosan forgassuk össze.
Ezután jöhet a formázás. A habból próbáljunk meg kör alakot formázni a sütőpapíros tepsire, és simítsuk el a tetejét és körben az oldalát is. Ha jól felvertük a habot, akkor remekül formázható. Eztán tegyük a sütőbe a habcsóktortánkat, és azonnal vegyük vissza a hőfokot 150 fokra és süssük kb. 1-1 és 1/4 órát. Akkor kész, ha a tetején és az oldalán száraz és ropogós, de ha megszúrjuk érezzük, hogy belül még ragacsos kissé. Ha jónak ítéljük, kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk résnyire az ajtaját és hagyjuk, hogy így hűljön ki.
Ha kihűlt, fordítsuk meg - tehát az alja lesz a teteje, halmozzuk rá a kemény habbá vert tejszínt, szórjuk meg a felaprított eperrel és a durvára reszelt csokoládéval.
Ünnepi alkalmakra is ajánlom. És nem mellesleg szinte minden gyümölccsel variálható.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése