2013. szeptember 8., vasárnap

Rizsfelfújt

Ma frankfurti leves volt ebédre, és második fogásként egy nagyon finom rizsfelfújtat készítettünk.


Hozzávalók:

50 dkg kerek szemű rizs
kb. 1 l tej + 2,5 dl víz (függ a rizstől)
4 cs. vaníliás cukor
15 dkg cukor
folyékony édesítőszer
1 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
6 db tojás
10 dkg mazsola (én beáztattam pár órára rumba)

A rizst megmossuk, majd a tej+víz keverékében feltesszük főni. A tejbe teszünk 2 cs. vaníliás cukrot és ízlés szerint folyékony édesítőt. (persze lehet cukrot is használni) 
Mire a rizs megfő, a tejes vizet is mind magába fogja szívni. Rizstől függően lehet, hogy kell még hozzá tejet adni. Ha megpuhul a rizs, félretesszük hűlni.
A tojásokat szétválasszuk,majd a sárgákhoz hozzáadjuk a puha vajat, a 2 cs. vaníliás cukrot, a cukrot, a citrom reszelt héját és jó habosra kidolgozzuk. A tojások fehérjéből pedig habot verünk.
Ha a rizs langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojássárgás krémet, jól elkeverjük, mehet bele a lecsöpögtetett mazsola is. Majd óvatosan  hozzákeverjük a tojáshabot is.
Egy nagy tepsit v. hőálló tálat kikenünk margarinnal, megszórjuk kevés morzsával, majd beleöntjük a rizst. 175 fokon sütjük, míg a teteje szép színt kap. 
Én most vaníliamártással tálaltam, de lehet csak porcukorral, csokiöntettel v. szörppel is kínálni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése