Nem is értem, hogy miért eszünk ilyen ritkán szilvás gombócot. Alig kell hozzá valami és nem túl bonyolult az elkészítése sem. Olyannyira nem, hogy ezúttal én csak a segéderő voltam. Az érdem a ház uráé.
Hozzávalók:
1,5 kg burgonya
kb. 75 dkg liszt
1 teáskanál só
2 evőkanál zsír
Töltelékhez:
szilva
3 evőkanál cukor
fahéj ízlés szerint
A morzsához:
zsemlemorzsa
zsír v. étolaj
A meghámozott, kockára vágott burgonyát puhára főzzük, majd még melegen áttörjük.
Kissé hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt a szilvákat kimagozzuk, a cukrot és a fahéjat összekeverjük. Majd elkészítjük a morzsát: A zsiradékot felmelegítjük, majd ráöntjük a zsemlemorzsát. Folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk.
Majd feltesszük a gombóchoz a vizet egy fazékban.
Eközben a krumpli már kissé kihűlt, úgyhogy kezdődhet a munka. Az összetört burgonyához adjuk a zsírt, a sót, és annyi lisztet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
A gyúródeszkát alaposan megszórjuk liszttel, majd a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kb. 8x8 cm-es négyzeteket vágunk a tésztából, és mindegyik közepére teszünk egy-egy fahéjas szilvát.
A szilvára ráhajtjuk a tészta 4 sarkát, és gombócot formálunk belőle.
Ha forr a víz, beletesszük a gombócokat. Egyszerre 3-4 darabot főzzünk meg, hogy legyen elég helyük a fazékban.
Ha feljöttek a víz felszínére, kicsit még főzzük, majd óvatosan vegyük ki őket, és forgassuk meg a gombócokat a morzsában. Tálaláskor fahéjas porcukorral szórjuk meg, és ehetjük is. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése