2014. június 10., kedd

Epres linzersüti habsapkával

Lassacskán vége az eperszezonnak, úgyhogy muszáj volt epres sütit is sütni. Ez egy viszonylag gyors, és könnyen elkészíthető sütemény. Az íze pedig mennyei.


Hozzávalók:

1 kg eper
2 evőkanál fruktóz
1 rúd vanília

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csipet só
1 teáskanál sütőpor
3 tojás sárgája

A habhoz:

5 tojás fehérje
3 evőkanál porcukor

A tésztával kezdünk, mert annak egy kicsit még pihennie kell.
A liszthez hozzákeverjük a sót, a cukrot és a sütőport, majd belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat és ha szükséges egy kevés tejfölt is. (nekem most nem kellett).
Ha összeállt a tészta, folpackba csomagoljuk és mehet a hűtőben.

Következhet az eper:

A megtisztított epret felkockázzuk, hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét és 2 evőkanál fruktózt is. Az egészet feltesszük a tűzhelyre, és kb. 20-25 percig főzzük. Majd félretesszük hűlni.

Előveszünk egy közepes tepsit, kikenjük vajjal és megszórjuk liszttel. A tésztát kinyújtjuk és a tepsibe tesszük.
Közepes lángon kissé elősütjük, még éppen csak egy pici színe legyen a tésztának. Majd a félig kész tésztára kevés kekszmorzsát szórunk, és rákenjük az epret. Mehet vissza sütőbe. Eközben a tojásfehérjékből és a porcukorból habot verünk. Ha a tészta széle már színt kapott, rákenjük az eperre a habot és visszatesszük a sütőbe, hogy a hab is száradjon és pici színt kapjon.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése