2014. március 29., szombat

Medvehagymás stangli

Pár éve már nagyon lelkesen használjuk itthon a medvehagymát, melynek rengeteg jótékony hatása is van a szervezetre. Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. Vastartalma magas, csökkenti a vérnyomást. Az immunrendszert erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést.
Ezúttal Mirelle konyhájából hoztam egy finom stanglit.

Hozzávalók:

20 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt
20 dkg vaj
1 tojás
kb. 1 kis dobozos tejföl
1 csapott evőkanál só
kb. 10 levél medvehagyma nagyon apróra vágva

A tetejére:

1 tojás
szezámmag

Egy tálban összekeverjük a 2 féle lisztet és a sót, aztán elmorzsoljuk benne a vajat. Majd a tejfölbe belekeverjük a tojást és hozzáadjuk a lisztes keverékhez, végül mehet bele a nagyon apróra felvágott medvehagyma is. Én először nem adtam hozzá az egész adag tejfölt, nehogy túl lágy legyen a tészta.
Finom, rugalmas állagú tésztát kapunk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd derelyevágóval csíkokra szeljük. Megkenjük felvert tojással és mindegyiket megszórjuk szezámmaggal.
A sütőt előmelegítjük 195 fokra, és a stanglikat sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. Egy adag kb. 12-15 perc alatt sül ki. A képen látható adag az összes 1/3-a.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése