2014. február 16., vasárnap

Gyömbéres brownie

A csoki nálunk is nagy kedvenc. Egy kocka csokoládé teljesen fel tudja vidítani a kedvem. És jöhet minden formában. Forró csoki, csokis keksz, csokis csiga stb.
A hétvégén gyömbéres brownie volt a nasink.


Hozzávalók:

30 dkg étcsokoládé, 25 dkg fruktóz, 22 dkg vaj, 17 dkg liszt, 3 dkg kakaópor (cukrozatlan), 5 közepes tojás, 1 púpos teáskanál gyömbérpor

Az étcsokoládét és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a fruktózt. (természetesen a fruktóz helyett lehet cukrot is használni).
Majd hozzáadjuk az átszitált lisztet és kakaóport, valamint a gyömbérport. Végül egyenként beledolgozzuk a tojásokat is.
Egy közepes tepsit kivajazunk és kilisztezünk, majd a masszát beleöntjük. 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha még egy kicsit ragacsos.

2014. február 4., kedd

Sajtos roló

A munkámból adódóan az év eleje mindig nagyon dolgosan telik. Így hát nem tudok annyi időt tölteni a konyhában, mint amennyit szeretnék. Ez a roló viszont még belefért az időmbe....


Hozzávalók:

1 cs. leveles tészta
1 tojás

A sajtkrémhez:


10 dkg vaj
2 púpos evőkanál liszt
3,5-4 dl tej
3 nagyobb tojás sárgája
15 dkg reszelt sajt
só, fehér bors

A díszítéshez reszelt sajt

A kiolvasztott leveles tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 2 cm széles, kb. 20 cm hosszú csíkokra vágjuk. A csíkokat tekerjük fel a habroló csövekre úgy, hogy szépen fedjék egymást, majd mindegyiket kenjük le tojással.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket, majd 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

A sajtkrémhez a tojások sárgáját és a lisztet a tejjel folyamatosan kevergetve felfőzzük. Majd kihűtjük, és hozzáadjuk a kikevert, puha vajat. Habverővel kicsit átdolgozzuk a krémet, majd ízesítjük sóval és fehér borssal. Végezetül mehet bele a reszelt sajt.
Minden rolót megtöltünk a sajtkrémmel, végeiket pedig reszelt sajtba mártjuk.
És nincs is más hátra, mint megenni az egészet.