Holnap lesz Advent 1. vasárnapja. Nekem a december a dió, a mogyoró, a méz és a mák jegyében telik. Csodás süteményillat tölti be az egész lakást ilyentájt.
Ma egy mogyorós tekercs receptjét hoztam, mely eredetileg dióval készül.
54 dkg liszt
22,5 dkg margarin
2 dkg élesztő
3 tojássárgája
15 dkg cukor v. édesítőszer
1,5-2 dl tej
1 csipet só
Töltelékhez:
20 dkg darált mogyoró vagy dió
20 dkg porcukor v. édesítőszer
1 cs. vaníliás cukor
3 tojásfehérje
A liszthez adjunk egy csipet sót, majd morzsoljuk el benne a margarint, keverjük bele a cukrot v. édesítőt, a 3 tojássárgáját és morzsoljuk bele az élesztőt. Majd adjunk hozzá annyi szobahőmérsékletű tejet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Ha kész, tegyük félre, és készítsük el a tölteléket.
A porcukrot keverjük össze a vaníliás cukorral és a mogyoróval v. dióval, majd keverjük össze a kemény habbá felvert tojásfehérjével.
A tésztát nyújtsuk ki kb. 7 mm vastagra, téglalap alakúra, és kenjük rá a mogyorós tölteléket. Majd tekerjük fel, és a tekercset tegyük hűtőszekrénybe kb. fél órára.
Közben melegítsük elő a sütőt kb. 170 fokra. A sütőlapra tegyünk sütőpapírt, és a tekercsekből vágjunk ujjnyi vastag szeleteket. Ne tegyük őket túl szorosan, mert szépen megdagadnak ám...
Nagyon gyorsan elkészülnek, úgyhogy érdemes a fél szemünket rajta tartani a sütőn.
Egy pohár meleg tejjel vagy egy forró teával isteni uzsonna kerekedik belőle.
Jó étvágyat kívánok.
Jó kis recept! Csak nem szeretek mogyorót törni, pucolni...
VálaszTörlésDióval is nagyon finom ám. Érdemes kipróbálni.
Törlés