Egyszer Mohánál láttam egy remek kis receptet - Mini sajtos hajtoványok címmel.
Kicsit változtattam a recepten, és egy nagyon finom kis csoda kerekedett belőle.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt
25 dkg kenyérliszt
1 evőkanál só
1 kávéskanál cukor
2,5 dkg élesztő
kb. 3 dl langyos tej
1 dl étolaj
1 tojás sárgája
Az élesztőt felfuttatjuk 2 dl cukros, langyos tejben, a többi tejet egyenlőre félre tesszük.
Amíg az élesztőnk felfut, addig a liszteket átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe mélyedést csinálunk, és beleöntjük a felfutott élesztőt, az 1 dl étolajat és 1 tojás sárgáját. (A fehérjét félretesszük, mert még szükségünk lesz rá)
Jól kidolgozzuk a tésztát, ha nem elég ruganyos, akkor a félretett tejből öntünk hozzá. Nekem most nem fogyott el az összes tej.
Ha a tészta már elválik az edény falától, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tésztánk, elkészítjük a kencét, amit majd a tésztára kenünk.
Hozzávalók a kencéhez:
10 dkg puha vaj
1 csapott kávéskanál só
1 kisebb csokor petrezselyem
1 tojás fehérje (amit korábban félretettünk)
2 gerezd fokhagyma (fokhagymanyomón átnyomva v. lereszelve)
20 dkg reszelt trappista sajt
20 dkg sonka (lehet maradék is vagy akár bacon szalonna is)
A puha vajat habosra keverjük a sóval, a nagyon apróra vágott petrezselyemmel és a fokhagymával, illetve beletesszük a tojásfehérjét és jól összekeverjük.
A sajtot kislyukú reszelőn lereszeljük, illetve a sonkát apróra vágjuk.
Ha megkelt a tésztánk, akkor 3 felé vesszük és egyenként téglaalapúra nyújtjuk - kb. 0,5 vastagságú legyen.
A kinyújtott tésztára tesszük a krém 1/3-át, rátesszük a sonka 1/3-át, megszórjuk reszelt sajttal, majd feltekerjük, mint a bejglit szokás. Felvágjuk őket trapéz alakúra, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Ne tegyük őket túl közel egymáshoz, mert dülöngélni fognak, és meghíznak.
Bekapcsolom a sütőt kb. 190 fokra, addig a kis trapézok pihennek és tovább kelnek. Mielőtt betennénk a sütőbe, megkenjük a tetejüket felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. De megszórhatjuk akár tökmaggal, napraforgómaggal is.
20-25 perc alatt megsülnek.
Isteni finom, és olyan illat száll a konyhában, hogy csak na....
Kedves Icus! Guszták ezek a hajtoványok. Áprilisban, ha megjelenik a piacon a medvehagyma ( sajnos csak 3-4 hét a szezonja) akkor próbáld ki azzal is, mert olyan illata lesz tőle, hogy megállnak az utcán a járókelők tőle:)
VálaszTörlésSzuper ötlet, mindenképpen kipróbálom. Köszönöm szépen.
Törlés