2012. október 23., kedd

Mákos kuglóf

Mákimádó vagyok, nem is tagadom. Mákos guba, mákos bejgli, habos-mákos süti, mákos tészta stb. mind-mind kedvenc.
Ma egy mákos kuglófot sütöttem, és nagyon finom volt a gulyásleves után.



Hozzávalók:

25 dkg héjában főtt burgonya
3 tojás
20 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor (én vanília rudat használtam)
csipet só
5 dkg kristálycukor
12 - 12 dkg finom- és rétesliszt
1 zacskó sütőpor
8 dkg darálatlan mák
a forma kikenéséhez vaj és rétesliszt

A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, és ha kihűlt, lereszeljük.
A puha vajat kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és egy csipet sót.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a kristálycukorral, és összedolgozzuk a vajas keverékkel és a reszelt burgonyával. Ha túl sűrű lenne a keverék, kevés tejet önthetünk bele.
Végül belekeverjük a sütőporral elkevert liszteket és a mákot. Ha túl sűrű lenne a keverék, kevés tejet önthetünk bele.
A formát kivajazzuk és rétesliszttel megszórjuk, és a masszát beleöntjük.
160 fokon kb. 50-55 percig sütjük.
Nagyon finom, és a burgonyától hihetetlenül puha és laza a tészta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése