Hát eltelt a karácsony. Idén is került mindenféle finomság az asztalra, köztük ez a fatörzs is.
Hozzávalók:
A tésztához:
6 evőkanál cukor
6 tojás
3 evőkanál kakaó
6 evőkanál rétesliszt
3 evőkanál rum
csapott mokkáskanál szódabikarbóna
A krémhez:
15 dkg cukor
3 tojás
3 evőkanál kakaó
reszelt narancshéj + 2 löttyintésnyi narancskivonat
20 dkg vaj
A cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóval összekevert lisztet, melybe belekeverjük a szódabikarbónát is. Végül óvatosan belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot is.
A masszát sütőpapírral bélelt sütőlapra kenjük úgy, hogy ujjnyi vastagságú legyen. Közepes hőfokon kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Tiszta konyharuhára borítjuk (én egy picit megnedvesítettem) és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd a rummal meglocsoljuk. A konyharuha segítségével ki-be tekerjük, majd hagyjuk kihűlni.
A krémhez a cukrot a tojásokkal kikeverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport és a reszelt narancshéjat + narancskivonatot. Gőz fölött jó sűrűre főzzük, folyamatos keverés közben. Majd hagyjuk langyosra hűlni, és hozzáadjuk a puha vajat is, azzal is jól kidolgozzuk.
A krém felével megkenjük a kihűlt piskótát, szorosan feltekerjük, és a másik felével bevonjuk kívülről is a tekercset. Díszíthetjük kandírozott cseresznyével, marcipánfigurákkal stb. Tálalás előtt pár órára betesszük a hűtőbe. Nagyon finom, igazán nehéz neki ellenállni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése