2015. április 24., péntek

Bécsi töltött-sült túrós palacsinta kis csavarral

Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát. Nálunk lehetetlenség annyi palacsintát sütni, hogy ne fogyjon el. Ezt a receptet először egy osztrák sütős műsorban láttam meg, és azonnal beleszerettem. Meglepetésként a sok-sok túrós palacsinta közé becsempésztem néhány szilvalekváros palacsintát is. (Olyan igazi, sűrű lekvárból valót). Fogadjátok sok szeretettel a receptet.


Hozzávalók:

A palacsintához:

35 dkg liszt
4 tojás
1/2 liter tej
szóda v. szénsavas ásványvíz (amennyi szükséges)
3 evőkanál olaj
2 evőkanál rum
1 cs. vaníliás cukor
csipet só

A töltelékhez:

1/2 kg túró (a krémesebb fajtából)
kevés tejföl (ha a túrót száraznak találjuk)
4 tojás
folyékony édesítő ízlés szerint v. 15 dkg porcukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 rúd vanília kikapart magocskái
10 dkg mazsola (melyet már előző este beáztattunk egy kevés rumba v. narancslébe)
 1/2 üveg sűrű szilvalekvár

Az öntethez:

2 tojás
5 dkg fruktóz v. porcukor
1 cs. vaníliás cukor
2 dl tej

Összeállítjuk a palacsintatésztát, és 1/2 órát pihentetjük, mielőtt sütni kezdjük. Majd szépen kisütjük a szokásos módon.

A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből habot verünk. A tojások sárgájához hozzáadjuk az édesítőt v. porcukrot, a vaníliát illetve a citrom lereszelt héját. Jól elkeverjük. Majd ezt a masszát összekeverjük a túróval, majd hozzáadjuk a mazsolát is. Ha a túró túl száraz lenne, akkor előzőleg hozzáadunk kevés tejfölt, és jól kikeverjük. Legvégül hozzáadjuk a tojásfehérjéből felvert habot is. Óvatosan elkeverjük, majd félretesszük.

Ha kisültek a palacsinták, megtöltjük őket a túrós töltelékkel, illetve 5-6 darabot szilvalekvárral.

Egy tűzálló tálat alaposan kikenünk vajjal v. margarinnal.

Minden palacsintát kettévágunk, illetve ha alacsony a sütőtálunk, akkor esetleg 3 részre is vághatjuk őket. A sütőtálba vágott felükkel fölfelé, egymásra csúsztatva beleállítjuk a palacsintákat. A túrós palacsinták közé 1-1 szilvalekvárosat bújtatunk. Nagyon fini lesz, majd meglátjátok.

Ha elfogytak a palacsinták, akkor gyorsan elkészítjük az öntetet. A tojást jól összekeverjük a porcukorral v. fruktózzal, a vaníliás cukorral és a tejjel, majd a palacsintarakottas tetejére öntjük. Betoljuk a sütőbe, és 190 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

Én készítettem hozzá egy vaníliás sodót is, és azzal tálaltam. De egy gyümölcsös öntettel vagy anélkül is isteni finomság.

Jó étvágyat kívánok.