2015. március 17., kedd

Márványsajtos-medvehagymás pogi

Itt a tavasz, és megérkezett az első hírnöke, a medvehagyma is. Ilyentájt mindig nagyon sajnálom, hogy nem a Mecsek környékén lakom.....
Mint minden évben, most is ezzel a pogival kezdtem meg a medvehagyma szezont, no meg előkerült az Orfűi medvehagyma kincseskönyvem is.... A recept eredetije Csengétől származik. Ezer hála és köszönet érte. 



Hozzávalók:


75 dkg finomliszt
1 csapott evőkanál só
pár tekerésnyi frissen őrölt fekete bors
45 dkg vaj
3-4 dkg élesztő
1 dl tej
kevés cukor az élesztőhöz
1 kis doboz tejföl
4 tojássárgája
2 evőkanál olívaolaj
25 dkg márványsajt (én Mizo-t szoktam használni)
5 levél medvehagyma

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Amíg felfut, addig a lisztet összekeverjük a sóval és a frissen őrölt borssal, majd elmorzsoljuk benne a vajat. A tejfölt kikeverjük a tojássárgákkal és az olívaolajjal, majd  a tészta közepébe mélyedést készítünk és az egészet beleöntjük. Aztán mehet bele a felfuttatott élesztő is, illetve a lereszelt márványsajt, végül az apróra vágott medvehagyma. Az egészet jól kigyúrjuk. Langyos helyen kb. 1/2 órát pihentetjük, hogy az élesztő tudjon dolgozni.
Amíg a sütő bemelegszik 180-190 fokra, addig a tésztát kinyújtjuk 2 ujjnyi vastagra, berácsozzuk, és közepes kiszúróval szép kis pogikat szaggatunk belőle.
A tetejüket megkenjük felvert tojással és a forró sütőben kb. 20 percet sütjük.
Isteni illata van, és az íze..... Nyami.