2014. július 27., vasárnap

Zöldbabos rakott tarja

Tele van a piac mindenféle finomsággal. És amikor lehetőségünk van rá, fel is töltjük a mélyhűtőt mindenféle jóval. Most a zöldbabot választottuk a szombati ebéd elkészítéséhez.


Hozzávalók:

1 kg csont nélküli, felszeletelt sertéstarja
70 dkg zöldbab (sárga és zöld vegyesen)
liszt, bors, pirospaprika
olaj

A besamelhez:

1 l forró tej
15 dkg vaj
liszt
szerecsendió
só, fehér bors
+1 nagy dobozos tejföl

A tisztított, felszeletelt husikat kissé kiklopfoljuk, majd a széleit néhány helyen kissé bevagdoljuk, hogy sütés közben ne pöndörödjön fel, majd megsózzuk.
Majd egy tálba lisztet összekeverünk pirospaprikával és őrölt borssal. Ebbe a keverékbe forgatjuk a husiszeleteket, és forró olajban mindkét oldalukat elősütjük. (Az a lényeg, hogy kapjon egy kis színt, de még ne száradjon ki)
A kész husiszeleteket tepsibe, vagy egy tűzálló tálba fektetjük. Míg sül a husi, addig a zöldbabot sós vízben majdnem készre főzzük.
A kisült husikat szépen elrendezzük a tepsiben, majd a zöldbabot elterítjük a tetején.
Gyorsan elkészítjük a besamelt. A vajat megolvasztjuk egy edényben, majd hozzáadunk annyi lisztet, amennyit felvesz. (kb. 4-5 evőkanál) 
Világosra pirítjuk, majd  apránként hozzáadjuk a forró tejet. Keverjük szép simára, és várjuk meg, míg kissé besűrűsödik. Ízesítsük sóval, fehér borssal és szerecsendióval.
Végezetül keverjük hozzá a tejfölt is. Ezt a szószt öntsük rá a zöldbabra, tetejére tehetünk reszelt sajtot is. 
A sütőt melegítsük 180 fokra, és süssük szép pirosra. Jó étvágyat kívánok!


2014. július 25., péntek

Szilvás gombóc

Nem is értem, hogy miért eszünk ilyen ritkán szilvás gombócot. Alig kell hozzá valami és nem túl bonyolult az elkészítése sem. Olyannyira nem, hogy ezúttal én csak a segéderő voltam. Az érdem a ház uráé. 


Hozzávalók: 

1,5 kg burgonya
kb. 75 dkg liszt
1 teáskanál só
2 evőkanál zsír

Töltelékhez:

szilva
3 evőkanál cukor
fahéj ízlés szerint

A morzsához:

zsemlemorzsa
zsír v. étolaj


A meghámozott, kockára vágott burgonyát puhára főzzük, majd még melegen áttörjük.
Kissé hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt a szilvákat kimagozzuk, a cukrot és a fahéjat összekeverjük. Majd elkészítjük a morzsát: A zsiradékot felmelegítjük, majd ráöntjük a zsemlemorzsát. Folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk.
Majd feltesszük a gombóchoz a vizet egy fazékban.
Eközben a krumpli már kissé kihűlt, úgyhogy kezdődhet a munka. Az összetört burgonyához adjuk a zsírt, a sót, és annyi lisztet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
A gyúródeszkát alaposan megszórjuk liszttel, majd a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kb. 8x8 cm-es négyzeteket vágunk a tésztából, és mindegyik közepére teszünk egy-egy fahéjas szilvát. 
A szilvára ráhajtjuk a tészta 4 sarkát, és gombócot formálunk belőle. 
Ha forr a víz, beletesszük a gombócokat. Egyszerre 3-4 darabot főzzünk meg, hogy legyen elég helyük a fazékban.
Ha feljöttek a víz felszínére, kicsit még főzzük, majd óvatosan vegyük ki őket, és forgassuk meg a gombócokat a morzsában. Tálaláskor fahéjas porcukorral szórjuk meg, és ehetjük is. Jó étvágyat!

 
 

2014. július 13., vasárnap

Tejfölös meggyes

Vasárnapi ebéd után egy gyors meggyes sütit sütöttem. Nagyon finom, érdemes kipróbálni. És nincs sok mosogatnivaló sem utána.


Hozzávalók:

15 dkg vaj
20 dkg porcukor (lehet helyettesíteni fruktózzal v. nyírfacukorral)
3 egész tojás
3 dl tejföl
20 dkg rétesliszt
1 cs. sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 cs. vaníliás cukor
meggy

A puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Majd egyenként beleütjük a tojásokat és jó alaposan elkeverjük. Ezután jöhet a tejföl, melyet jól elkeverünk a masszával.
Végül hozzáadjuk a szódabikarbónás-sütőporos lisztet is.
Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a masszát. 
A sütőt előmelegítjük közepes hőfokra és kb. 30 perc alatt készre sütjük a sütit. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.