2014. március 30., vasárnap

Hangyaboly

Gyors és egyszerű sütit hoztam vasárnapra. Próbáljátok ki bátran.


Hozzávalók:

5 tojás
25 dkg margarin
20 dkg fruktóz
25 dkg liszt
2 cs. vaníliás cukor
1/2 dl rum
1 cs. sütőpor
1 cs. ét csokidara

A tojások sárgáját habosra keverjük a margarinnal,  a fuktózzal és a vaníliás cukorral. Majd belekeverjük a csokidarát, végül a sütőporos lisztet.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk és azt is óvatosan beleforgatjuk a tojásos keverékbe.
Egy közepes tepsit kivajazunk, kilisztezünk és belesimítjuk a tésztát. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát, nehogy nyers maradjon a közepe.

A csokimázhoz:

4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál tej
10 dkg vaj
15 dkg fruktóz

Egy kis edénykében összeolvasztjuk a vajat a fruktózzal, a kakaóporral és a tejjel. Sűrű csokimázat kapunk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd rákenjük a süti tetejére. Hűvös helyen hagyjuk megszilárdulni, majd szeletelve tálaljuk.

2014. március 29., szombat

Medvehagymás stangli

Pár éve már nagyon lelkesen használjuk itthon a medvehagymát, melynek rengeteg jótékony hatása is van a szervezetre. Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. Vastartalma magas, csökkenti a vérnyomást. Az immunrendszert erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést.
Ezúttal Mirelle konyhájából hoztam egy finom stanglit.

Hozzávalók:

20 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt
20 dkg vaj
1 tojás
kb. 1 kis dobozos tejföl
1 csapott evőkanál só
kb. 10 levél medvehagyma nagyon apróra vágva

A tetejére:

1 tojás
szezámmag

Egy tálban összekeverjük a 2 féle lisztet és a sót, aztán elmorzsoljuk benne a vajat. Majd a tejfölbe belekeverjük a tojást és hozzáadjuk a lisztes keverékhez, végül mehet bele a nagyon apróra felvágott medvehagyma is. Én először nem adtam hozzá az egész adag tejfölt, nehogy túl lágy legyen a tészta.
Finom, rugalmas állagú tésztát kapunk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd derelyevágóval csíkokra szeljük. Megkenjük felvert tojással és mindegyiket megszórjuk szezámmaggal.
A sütőt előmelegítjük 195 fokra, és a stanglikat sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. Egy adag kb. 12-15 perc alatt sül ki. A képen látható adag az összes 1/3-a.


2014. március 9., vasárnap

Füstölt sajtos karfiolleves

Van az úgy, hogy ennénk egy finom levest, de azért az elkészítése ne tartson órákig, és ha lehet, ne legyen vele sok munka sem.
Ma készítettem egy olyan levest, mely a képzeletem szüleménye.


Hozzávalók:

1 közepes fej karfiol
1 nagyobb sárgarépa
1 kördobozos füstölt sajtos camping sajt (az egész doboz kell!)
2 dl főzőtejszín
só, bors, 1 db húsleveskocka

A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt és sárgarépát megmossuk, majd egy fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, beletesszük a húsleveskockát és puhára főzzük a zöldségeket.
Ha megpuhultak, turmixgéppel v. botmixerrel krémesítjük a levest, majd hozzáöntünk 2 dl főzőtejszínt, sózzuk, borsozzuk végül beletesszük a sajtokat. Újra átmelegítjük, hogy a sajt feloldódjon benne, jól elkeverjük  és már kész is. Adhatunk hozzá reszelt sajtot, pirított zsemlekockát, de mi csak így natúr formában kanalaztuk be. Nagyon finom volt.