2014. január 26., vasárnap

Eggnog

Még az ünnepek alatt készült ez a finomság. Aki ismer, tudja, hogy nem nagyon iszom alkoholt, de ezt a finomságot bármikor meginnám.

Hozzávalók:

6 dl tej (legalább 2,8%-os)
1vaníliarúd
6 tojássárgája
20 dkg cukor
1,5 dl rum
1,5 dl brandy

A tetejére:

3 dl habtejszín
2 evőkanál porcukor

A tejhez hozzáadjuk a vanília magocskáit és a vaníliarudat is, majd felforraljuk. Ha felforrt, félrehúzzuk, és 10-15 percig hagyjuk állni, hogy a vanília jól átjárja a tejet.
Majd kivesszük a vaníliarudat, és újra felmelegítjük a tejet. Míg melegszik, addig egy tálban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a meleg tejet. Folyamatosan kevergessük, nehogy a tojás összeugorjon.
Majd visszaöntjük az egészet a láboskába, és kissé besűrítjük gyenge láng alatt és hozzáadjuk a rumot és a brandyt is. Félretesszük hűlni, majd ha kihűlt, mehet a hűtőbe.
Tálalás előtt ismét felmelegítjük (én langyosra szoktam melegíteni), ha kell, kevés tejet is adhatunk hozzá, amennyiben nagyon besűrűsödne. Bögrékbe töltjük, és a tetejükre finom tejszínhabot púpozunk, melyet előtte porcukorral habbá vertünk. Aki szereti, reszelhet a tetejére szerecsendiót is.