2013. november 30., szombat

Kínai kel és a tészta esete

Egy újabb tésztás gyöngyszemet hoztam, amely bár kevés hozzávalóból készült, de belopta magát a szívünkbe,

Hozzávalók:

1/2 kg durum csőtészta
1 nagy fej lilahagyma
1 kisebb kínai kel
20-25 dkg kolozsvári szalonna v. bacon
3 gerezd fokhagyma
só, bors, csilipaprika (szárított)
20 dkg pizza mozzarella


Mialatt a tészta főzővize felforr, el is tudjuk készíteni a káposztás-szalonnás ragut. A szalonnát felcsíkozzuk, a lilahagymát pedig felkockázzuk. Egy magas falú serpenyőben v. wokban kevés olaj hozzáadásával szép pirosra sütjük a szalonnát, majd hozzáadjuk a lilahagymát és a felaprított fokhagymát. Mikor már kezd üvegesedni, mehet hozzá a csíkokra vágott kínai kel. Sózzuk, borsozzuk, mehet hozzá egy kevés csilipaprika is. Alaposan összekeverjük, és ha szükséges, pici vizet is önthetünk alá. Ha a víz elpárolgott alóla, le is zárhatjuk a lángot a serpenyő alatt.
A kifőtt tésztát összekeverjük a káposztás keverékkel és már tálalhatjuk is.
Reszelt mozzarellával megszórva nagyon finom.


2013. november 25., hétfő

Csirkés-pórés-kukoricás rizottó

Mostanság sokkal több rizst eszünk, mint burgonyát. És ennek igen egyszerű magyarázata van. Nem nagyon kapunk az utóbbi időben olyan krumplit, amelynek igazán jó íze van. Ma egy finom rizottó volt ebédre, melynek különleges fűszerezése volt.


Hozzávalók:

1 nagyobb vagy 2 kisebb póráhagyma
70 dkg csirkemellfilé
3 gerezd fokhagyma
1 doboz kukorica
1 db TV paprika
1 fél cső csípős zöldpaprika
10 dkg vaj
kevés olivaolaj
50 dkg rizottórizs
kb. 1 liter húsleves alaplé
só, bors
kurkuma, őrölt gyömbér, fahéj

Egy magas falú edényben a vaj és kevés olívaolaj keverékén a csíkokra vágott csirkemellfilét fehéredésig pirítjuk, majd rádobjuk a vékonyan felkarikázott póréhagymát, a felkarikázott paprikákat és a felaprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk.
Amikor a póré összeesett, jó szálas, akkor ráöntjük a fűszerkeveréket, melyet kevés húsleveslében kikevertünk.

A fűszerkeverék az alábbi fűszerekből készül:

1 teáskanál kurkuma
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet őrölt gyömbér

Majd hozzáadjuk a rizottórizst és a lecsöpögtetett kukoricát is. Jól elkeverjük, majd elkezdjük apránként adagolni a húsleves alaplét. Mindig csak annyit adunk hozzá, amennyit fel tud szívni a rizs. Folyamatosan keverni kell, de megérni.
Ha megpuhult a rizs, lehet tálalni. Mi most füstölt sajttal szórtuk meg, de egy semlegesebb ízű sajttal is nagyon fini.
Jó étvágyat kívánok hozzá!



2013. november 17., vasárnap

Kókuszgolyó, ahogy mi szeretjük

Szombaton délután tettünk egy sétát a Duna-parton a kutyusokkal, majd készítettünk egy jó adag kókuszgolyót, mert úgy éreztük, ennyi jár nekünk.



Hozzávalók:

1/2 kg darált háztartási keksz
10 dkg cukrozatlan kakaópor
5 evőkanál fruktóz
1,5 dl rum
2 kocka margarin (puha, de nem olvasztott állapotban)
kb. 1,5 dl langyos tej
20 dkg kókuszreszelék

A darált kekszet összekeverjük a kakaóporral, a fruktózzal, majd hozzáadjuk a kókuszreszelék 1/3 részét is.
Majd mehet hozzá a puha margarin is. Elkezdjük összedolgozni, és apránként adagoljuk hozzá a tejet is, hogy jól formálható masszát kapjunk. Ha jól összekevertük a hozzávalókat, mehet bele a rum. Kis golyókat formázunk és mindegyiket meghempergetjük kókuszreszelékben. Uzsira egy pohár tejjel nagyon finom. Természetesen lehet porcukorral is készíteni.


Benny és Aldo a Duna-parton



2013. november 11., hétfő

Tökmagos-kukoricás-pulykahúsos tészta

Ha valaki rendszeresen olvassa a blogot, biztos észrevette már, hogy szeretjük a tésztát. Most is egy gyorsan elkészíthető fogást hoztam.



Hozzávalók:

1/2 kg durum csőtészta
60-70 dkg csirke- vagy pulykacombfilé
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg erdélyi szalonna
1 cső csípős zöldpaprika
1 doboz kukorica
1 nagy paradicsom
10 dkg előzőleg megpirított hámozott tökmag
1 mokkáskanál pirospaprika
só, bors

Feltesszük a tésztavizet, és amíg felforr és kifől a tészta, majdnem el is készülünk a raguval.
A szalonnát kis csíkokra vágjuk, kevés olajat hozzáadva zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát valamint a felkarikázott csípős zöldpaprikát. Rádobjuk a vékony csíkokra vágott husit, és fehéredésig pirítjuk. Majd mehet hozzá a felkockázott paradicsom, a fűszerek és 2 dl víz. Fedő alatt puhára pároljuk a husit, majd mikor már majdnem puha, hozzáadjuk a kukoricát is.  Legyen jó sűrű a szaftja. 
Ha kifőtt a tészta, ráöntjük a ragut, jól elkeverjük, hozzáadjuk a pirított tökmagot. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Márton napjára

Ma van Márton napja. Nekem ilyenkor kezdődik a tél. A régi időkben rendszerint november elején leesett az első hó, ezért valamikor réges-régen az óév utolsó ünnepe november 11-e, Szent Márton napja volt.
Ekkorra befejeződtek a mezőgazdasági munkák, bezsákolták a kamrákba a gabonát, a lisztet, betakarították a termékenyeket, hordókba került az újbor, elszámoltak uraiknak a jobbágyok, a gazdák felfogadták az új pásztorokat.
A gyerekek készültek a tél örömeire, a fiatalok eljártak a fonóba, a házas emberek pedig disznótorokban segédkeztek egymásnak. 

Márton napja a népi időjóslásból sem maradt ki:

Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz....
Márton napi esőre fagy, szárazság....
Ha Mártonkor a lúd jégen áll, karácsonykor sárban botorkál....

Van egy kedves könyvem, melyben a téli ünnepekhez kapcsolódó történetek találhatók. Engedjétek meg, hogy megosszak veletek egyet ezek közül.


Szent Márton és a ludak

 - El kell tűnnöd innen - mondta egyik nap a barátja, miközben pálinkába mártott tiszta kendővel mosta ki a Márton vállán éktelenkedő sebet. - Ha itt maradsz, megölnek.
Márton megrázta a fejét:
- Minden Isten kegyelmétől függ. Nem menekülök el. Itt van a helyem, ahol Isten igéjét kell hirdetnem. 
A jó barát különböző gyógyfüvekből készült főzetet tett a sebre kendővel bekötötte, és a kendő széleit gyantával leragasztotta. 
- Ma nem volt szerencséjük - mondta komolyan, mert a segítségedre siettem. De holnap vége lehet mindennek. Szükségünk van még Rád, Márton testvér. Nem szabad meghalnod. 
Márton egy kendővel felkötötte a sebesült karját. 
- Meggondolom a dolgot, Sziléniusz - ígérte. Talán Igazad van. Talán vissza kellene vonulnom egy időre, hogy csupán Isten igéjének éljek.
Márton sebe nehezen gyógyult. Sziléniusz pincéjében kellett rejtőznie naphosszat, hogy rá ne találjanak pogány üldözői. Egy este szürkülettájt Sziléniusz lépett be a hátsó kamrácskába, ahol Márton feküdt. 
- Holnap, még napfelkelte előtt fegyveres ariánusok jönnek érted - mondta. Apám egyik barátjától tudom. Ha itt találnak, keresztre feszítenek, házamat pedig porig égetik. Márton, eljött az idő. Nem maradhatsz itt tovább.
Márton az egészséges karjára támaszkodva felemelkedett. 
-Épp elég régóta élsz veszélyben miattam - mormogta. - Isten meghálálja neked. Mit gondolsz, hová menjek?
-Még ma éjszaka egy szállítmány bor indul Genovába - felelte Sziléniusz, és talpra segítette Mártont. - A kocsis jó emberem. Üres hordóba rejtve kiszöktet téged a városból, és elvisz Genováig. Onnan titokban áthajózol Gallinaria szigetére. Kicsi és kopár, az igaz, de biztos menedékül szolgál majd számodra.
Márton egészséges kezével maga köré kanyarította a köpenyét.
- Jól van Sziléniusz. Tanácsod Isten útmutatása számomra. Köszönök mindent, barátom.
Mártont sebláz gyötörte, egész úton vacogott. Csak Genovában hagyott alább a láza. Ott megegyezett egy halásszal, hogy átviszi őt Gallinária szigetére. Az utolsó fillérein, melyeket még Sziléniusz csúsztatott a zsebébe Márton egy kakast, három tyúkot, egy gúnárt és két libát vásárolt,valamint egy zsákocska magot. Vett egy ásót is, jó erős vasból. Ily módon fölfegyverkezve,  a hold ezüst fényében érkezett meg Gallináriára. 
Sokáig nézett a halász csónakja után, amely lassanként oly kicsinnyé zsugorodott, mint egy dióhéj, és végül teljesen eltűnt a távolban. Márton egyedül maradt a szárnyasaival és Istennel, akinek hangja a szél és  tenger hatalmas szavaival szólt hozzá.
Így lett belőle telepes a kis szigeten. A sziklák között lelt egy üreget, ebben oleanderágakból és száraz mohából fekhelyet készített magának. Egy tiszta vizű forrást is talált a közelben, és egy darab jó földet is a veteményeinek. Tyúkjai és lúdjai idővel megszaporodottak, úgyhogy hamarosan a tollukkal bélelhette ki fekhelyét. Étrendjét is feljavíthatta. És alkonyatkor, amikor imádkozni kezdett, köréje sereglett a szárnyas nép, mintha értették volna szavait. De ez a nyugalmas élet nem tartott örökké. Álmában látta első jelét annak, hogy a magányos imádkozás ideje lejárt.Új feladatok várnak rá. Hatalmas sokaságot látott vonulni egy számára nagyon ismerős város utcáin. Az ő nevét kiáltozták. Aztán bálványok tűntek fel előtte, majd pogány papok és a pogányok templomai, szent ligetei. Látta, amint egy püspökköpenyes férfi fejszét emel rájuk. Ez a férfi ő maga volt.
- Mennyei atyám! - Riadt föl Márton, és térdre vetette magát a sziklaüregben.
- Ilyen nagy feladatra én alkalmatlan vagyok. Gyönge vagyok ahhoz, hogy egyházad püspöke lehessek.
Isten újabb és újabb álmokat küldött rá, és Márton aggodalma egyre növekedett. Egy reggel meglátta, hogy halászcsónakok flottája evez feléje a tengeren. A csónakokban férfiak ültek, és azért jöttek, hogy őt magukkal vigyék. Ragyogó csillag vezette őket, amely messzire bevilágította a tengert. Márton a jövevények láttán összefogta térde fölött a csuháját, és elfutott. Kodácsolva rebbent föl előtte a szárnyasnép.  A ludak azonban meghajtották a nyakukat, pontosan úgy, mintha valami nagy urat köszöntenének.
Riadalmában abban a szűk fáskamrában talált menedéket, amelyet a sziklaüregtől nem messze épített, az alsó erdőben. 
Szorosan bekötözte az ajtót, és lekuporodott a legsötétebb sarokba.
Nemsokára emberi lépteke hallott, és a nevét kiáltozták. A ragyogó csillag sugarai bevilágítottak mindent, de Márton búvóhelyére nem ért el a fényük. Az első keresők már vissza is fordultak volna csalódottságukban, amikor hangos sziszegés és gágogás ütötte meg Márton fülét. A ludak! Úgy masíroztak vörös lúdtalpukon árkon-bokron át, mint a katonák, és csak akkor hagyták abba a gágogást, amikor a Mártont keresők követni kezdték őket. Ekkor már a csillag is bevilágított Márton rejtekhelyére. Ő pedig némán előlépett. Elámulva nézték az ebere: egy fénysugár ragyogott a homlokán.
"Éljen Tours új püspöke!" - csendültek föl aztán az első kiáltások, majd a többi is ujjongva. Aztán tüzet raktak, és a ludakat melyek elárulták Márton rejtekhelyét, még azon az estén megsütötték.
November 11-én azóta is rengeteg házat és udvart beleng a libasült illata, amellyel Tours város szent püspökére emlékezünk. (Egy római legenda nyomán. Megjelent Karin Jäckel könyvében)


Korábbi írásom Szent Mártonról: itt olvasható.

2013. november 10., vasárnap

Gombás-zöldborsós pulykaragu

Viszonylag sok zöldséget eszünk, és nem csak nyáron. Most egy finom ragus fogást hoztam, mely szombatra kitűnő fogás, mert gyorsan elkészül, és utána lehet kimenni a friss levegőre, amíg még nincs nagyon hideg.


Hozzávalók:

60-70 dkg pulykacomb filé
15 dkg kolozsvári szalonna
1 nagy fej fehér hagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 TV paprika
25 dkg zöldborsó
25 dkg barna csiperke
4 dl főzőtejszín
só, bors, kakukkfű
2 evőkanál liszt
olaj, vaj

Egy nagy serpenyőben kevés olaj-vaj keverékén kissé lepirítjuk a kis kockákra vágott szalonnát, majd rádobjuk a felaprózott hagymát, fokhagymát és üvegesre pirítjuk. Erre a keverékre mehet a kockákra vágott husi. Fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel. Rádobjuk a kockákra vágott csiperkét és a zöldborsót. Kevés vizet öntünk alá, és puhára pároljuk a husit és a zöldségeket.  Ha kész, és a nagyja leve is elfőtt, megszórjuk a liszttel, átforgatjuk, majd ráöntjük a tejszínt. Kicsit besűrítjük. Párolt rizzsel tálaljuk.

2013. november 3., vasárnap

Sütőtökkrémleves

Sokan, sokféleképpen viszonyulunk a Halloween nevű őrülethez. Mi szeretünk ilyenkor töklámpást faragni, és egyáltalán nem zavar, ha a fiatalok bolondos öltözékben mókáznak ilyentájt az utcákon. Erre a napra készítettünk sült tököt és sütőtökkrémlevest is, és persze lámpást.


Hozzávalók:

1,5 kg sütőtök
1 sonkahagyma
kevés olaj+ vaj
1 db sárgarépa
1 darabka gyömbér
2 mandarin leve
2,5-3 dl főzőtejszín
víz
só, bors
15 dkg hámozott, pirított tökmag

A sütőtököt kettévágjuk, magjait kiszedjük, és ha túl nagy, feldaraboljuk. Majd betesszük forró sütőbe, és kb. 45 percig sütjük. Ez idő alatt a hagymát nagyon finomra aprítjuk, majd kevés olaj+vaj keverékén üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított sárgarépát és kevés vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk. Ha a sütőtök megpuhult, kivesszük és a tök húsát hozzáadjuk a répás keverékhez. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd belereszeljük a gyömbért is. (Én most kb. dió nagyságú darabot tettem bele)
Egyet rottyan, majd botmixerrel v. turmixgéppel pürésítjük az egészet.  Ha kész, mehet hozzá a 2 db mandarin leve, végül a főzőtejszín. Kóstolás után még ízesíthetjük sóval, borssal.
Tálaláskor pirított tökmagot szórunk a tetejére.