2013. június 30., vasárnap

Gyümölcsös kevert süti

Családunk egyik fele meggy-párti, másik pedig cseresznye. Ezért, hogy mindenkinek a kedvébe tegyek, meggyes-cseresznyés kevert sütit sütöttem vasárnapi nasinak.

Hozzávalók:

5 db tojás
25 dkg cukor v. édesítő
25 dkg margarin
3/4 cs. sütőpor
2 cs. vaníliás cukor
30 dkg liszt
1 csipet só
1 dl tej
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1/2 kg cseresznye
1/2 kg meggy

A tojások sárgáját kikeverjük a puha margarinnal, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a cukort v. egyéb édesítőt, a reszelt citromhéjat. A lisztbe belekeverjük a sütőport és egy csipet sót, majd apránként adagolva hozzákeverjük a tojássárgás-margarinos keverékhez. Amikor túl sűrűnek érezzük, mindig adjunk hozzá pici tejet is.
A tojások fehérjét pedig kemény habbá verjük, majd óvatosan a lisztes keverékhez adjuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a massza felét elsimítjuk benne. Erre szórjuk a kimagozott cseresznyét és meggyet. A maradék masszához hozzákeverjük a cukrozatlan kakaóport, és ha szükséges, kevés tejet is. Ezt a masszát rákenjük a meggy-cseresznye tetejére, majd mehet a sütőbe. 170 fokon kb. 35-40 perc alatt kész. De azért ellenőrizzük tűpróbával, mert a sütőtől függően ez az idő lehet több is és kevesebb is.

 

2013. június 26., szerda

Burgonyás lángos

Bár most kissé hűvös az idő, és nincs strandhangulat, de azért egy finom lángos mindenkit felderít, nem? Most egy burgonyás lángost hoztam, az egyik kedvencemet.


Hozzávalók:

1/2 kg liszt
25-30 dkg főtt burgonya
2 dl tej
3 dkg élesztő
1 tk. cukor
1 csapott evőkanál só
olaj a sütéshez

a tálaláshoz: sajt, tejföl, fokhagyma

A burgonyát megfőzzük, és még melegen áttörjük. Az élesztőt a langyos-cukros tejben felfuttatjuk.  A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a burgonyát, a felfuttatott élesztőt, és jól kidolgozzuk a tésztát.
Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd olajos kézzel gombócokat szakítunk belőle és olajozott tálcára tesszük őket. 
Majd egy mély serpenyőben olajat melegítünk. A gombócokat olajos kézzel lángos formára húzzuk és kettesével kisütjük. A kész lángosokat papírtörlőre tesszük, hogy lecsöpögjenek, majd ízlés szerint tejföllel, sajttal, fokhagymás kencével tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!

2013. június 24., hétfő

Szent Iván napja

Június 24-e van, Szent Iván napja, azaz Keresztelő Szent Jánosnak, Jézus megkeresztelőjének az emléknapja. (Magyarországon a délszláv hatást mutató Iván változat honosodott meg a magyar Jánossal szemben.)

Szent Iván a nyári napforduló ünnepe, országszerte a kultikus tűzgyújtások ideje. A pogány hagyományban a tűz egyrészről napszimbólum, tehát a nap megújhodását kívánták elősegíteni a tűzgyújtással, másrészt mindig a megtisztulás szimbóluma is. A keresztény egyház Szent János ünnepét az V. század óta jegyzi, a pogány hagyományokra visszavezethető kultikus tüzeket az egyház liturgiájába átültette, a tüzeket megszentelte.
 
A Szent Iván napi tűzgyújtáshoz számos hiedelem fűződik. Azt tartották, hogy ezek a tüzek megvédenek a betegségek, elsősorban a pestis ellen, a termést pedig védik a jégveréssel szemben. Magyarországon erről a szokásról a XV. század óta vannak feljegyzések. A tűz körül a fiatalok termékenység és szerelemvarázsló dalokat énekeltek, a tüzet körüljárták és szokásban volt a tűz átugrása is. Ennek általában szerencsehozó erőt tulajdonítottak.
Időjárási, éghajlati okokkal magyarázható, hogy Szent Iván éjjelének ünnepe az északi (skandináv és balti) népeknél a mai napig élő, valódi ünnep. A zord, hűvös éghajlaton az egyébként rövid nyár érkezése igazi öröm az emberek számára. Ma is ezerszámra lángolnak fel a máglyák Szent Iván éjjelén, általában valamely magaslaton, hogy minél messzebbre látszódjék. A fiatalok "páfrányvirágot" keresnek (a hiedelem szerint ezen az egyetlen éjjelen virágzik a páfrány, aki a virágot megtalálja boldog és gazdag lesz). A János nap mágiájához tartozik az egészség- bőségvarázslás is. Gyógynövényeket, füveket is szórtak a tűzbe, máshol a füvekből koszorút fontak, ettől remélték a jószág termékenységét, egészségét. Az észtek különös jelentőséget tulajdonítottak a János nap hajnalán szedett harmatnak, ezt életvíznek tartották, ezzel mosták meg a beteg szemet, úgy tartották, ettől meggyógyul. Szokás volt még a házba nyírfaágat vinni, amely szintén az ünnep szimbóluma északon.
A csíki székelyeknél az angyalozás szokása járta. A faluban a házak elé lombokból sátrat emeltek, abban imádkoztak. A falubéli kislányok csoportosan jártak házról-házra, köszöntő énekeket mondtak, a háziaktól pedig süteményt, néhány fillért kaptak cserébe.

2013. június 23., vasárnap

Hideg meggyleves a forró napokra

Sosem csináltam titkot belőle, hogy az utóbbi években már nem nagyon szerettem a nyarat. És idén sem változott a véleményem. De a nyárhoz hozzátartozik a gyümölcsleves is, azt viszont imádom.

Hozzávalók:

1 kg meggy
2 rúd fahéj
10 szem szegfűszeg
cukor v. édesítőszer (mennyiséget nem írok, mert függ a meggytől és hogy ki mennyire szereti édesen)
1 citrom
1 nagy doboz tejföl
3 dl tejszín
2 evőkanál liszt

Kedvenc kis fazekamba felrakok vizet, (amennyi majd ellepi a meggyet) melybe beleteszem a fahéjrudakat, a szegfűszegeket, cukrot v. édesítőt, valamint a jól megmosott, felkarikázott citromot. Mikor felforr, beleteszem a kimagozott meggyet is.  Egyet rottyan, és eközben a tejfölt kikeverem a liszttel és kevés vízzel. Majd a forró léből is hozzáadok egy merőkanálnyit és jól kikeverem, és csak ezután öntöm a tejfölös habarást a forró lébe. És már kész is. Ha kissé kihűl, hozzákeverem a tejszínt is, és mehet ez a finomság a hűtőbe, hogy jól lehűljön.


2013. június 15., szombat

Csokis-epres kocka

Beköszöntött a nyár, és ezért igyekszem minél kevesebb időt tölteni a meleg konyhában. Ma egy olyan sütit hoztam, mely nagyon gyorsan elkészül, és nagyon finom.


Hozzávalók:

25 dkg liszt
20 dkg porcukor v. ennek megfelelő édesítő
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
1,25 dl étolaj
2 kisebb tojás
325 ml kefir
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1 cs. vaníliás cukor
25 dkg eper

A hozzávalókat jól összekeverjük, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. Tetejét megszórjuk kettévágott eperrel.
180 fokon készre sütjük. Végezzünk tűpróbát, nehogy nyers maradjon a közepe.




2013. június 5., szerda

Tejszínes spárgakrémleves

Hideg is van, borongós is az idő, de azért mégiscsak itt állunk a nyár küszöbén. Javában tombol a spárga szezon. Mi most egy finom levest készítettünk belőle.


Hozzávalók:

1/2 kg fehér spárga
1,5 l húsleves alaplé
1 kis fej főzőhagyma v. 1 cs. újhagyma
5-6 dkg vaj
kevés liszt
fehér bors, só
3 dl főzőtejszín

a tálaláshoz:

füstölt sajt
pirított kenyérkocka

A vajon pirítsuk meg a felaprózott hagymát, dobjuk rá a megpucolt, 2-3 cm-es darabokra vágott spárgát, majd szórjuk meg  kevés liszttel és öntsük fel az alaplével.
Fűszerezzük sóval, fehér borssal. Főzzük puhára a spárgát, majd botmixer v. hagyományos turmix segítségével turmixoljuk le. Majd tegyük vissza a tűzhelyre. A tejszínt keverjük ki kevés forró levessel, és adjuk hozzá a teljes mennyiséghez.
Tálaláskor adjunk hozzá füstölt sajtot és pirított kenyérkockát.

2013. június 2., vasárnap

Tejfölös-darás pite

Eredetileg Mónika Tejes vaníliás rétesét szerettem volna elkészíteni, de egy kis hiba folytán máshogy alakultak a dolgok. Utólag nem is sajnálom, mert egy nagyon finom kis pite kerekedett a dologból.


Hozzávalók:

2 cs. réteslap
6 db tojás
24 db búzadara
6 dl tejföl
2 cs. vaníliás cukor
24 dkg. cukor v. édesítőszer
10 dkg mazsola
kb. 5 dkg olvasztott vaj
kb. 1,5 dl meleg tej

Egy tepsit v. hőálló tálat vékonyan kikenünk olajjal. 3 réteslapot egyenként behelyezünk a tepsibe úgy, hogy minden réteget vékonyan megkenünk olvasztott vajjal.

Elkészítjük a krémet:

6 db tojássárgáját, 24 dkg búzadarát, 6 dl tejfölt jól kikeverünk, majd mehet bele a vaníliás cukor és a cukor is. A tojások fehérjét pedig kemény habbá verjük.
Óvatosan beleforgatjuk a habot a tojássárgás krémbe, majd hozzáadjuk a mazsolát is, melyet előző nap érdemes beáztatni (esetleg rumba is). Ezután én hagytam 20 percet pihenni, hogy a daraszemek megduzzadjanak.

Majd a krém felét ráöntjük a réteslap rétegre, ezután újabb 3 lap réteslapot helyezünk a krémre, melyeket egyenként megkenünk olvasztott vajjal. Ha nem lenne elég a vaj, használjunk kevés étolajat.
A réteslapok tetejére mehet a maradék krém, melyet befedünk a maradék réteslapokkal. Tetejükre ráöntjük a meleg tejet, és forró sütőben (160-170 fokon)  kb. 40 percig sütjük. 
Még forrón megszórjuk vaníliás porcukorral.