2013. május 26., vasárnap

Spenótos-juhtúrós-szalonnás tészta

Nagy tésztarajongók vagyunk, és mindig újabb és újabb receptek után kutatok, hogy minél változatosabban kerüljön az asztalra kedvencünk.


Hozzávalók:

1/2 kg orsótészta
1 fej főzőhagyma v. 1 cs. újhagyma
20 dkg bacon v. kolozsvári szalonna
3-4 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
1/2 zöld hegyespaprika
25 dkg zsenge spenót (én most bébi spenótot használtam)
3 dl főzőtejszín
25 dkg juhtúró
kb. 5 dkg vaj
só, bors

A tésztához feltesszük a vizet, majd kifőzzük a tésztát.
Közben 5 dkg vajon üvegesre pirítjuk a felaprózott hagymát, hozzáadjuk a felkockázott szalonnát, majd mikor már kissé megpirult, mehet hozzá az apróra vágott fokhagyma, a csíkokra vágott kaliforniai paprika és a hegyes paprika is. Jól elkeverjük, pár percig tovább sütjük őket, majd a megmosott, lecsepegtetett spenótleveleket is hozzáadjuk. Mikor összeesett a spenót, felöntjük a tejszínnel, belemorzsoljuk a juhtúrót, és összeforraljuk. Megszórjuk borssal, sózzuk is (de óvatosan, mert a juhtúró és a szalonna is sós volt) és ha besűrűsödött, összekeverjük az időközben kifőzött tésztával. Jó étvágyat kívánok.

2013. május 25., szombat

Morzsás-epres süti

Javában tart az eperszezon, így hát a mi kis konyhánkban is készült egy fini kis epres süti.



Hozzávalók:

1/2 kg eper
15 dkg cukor v. ennek megfelelő édesítő (mi most glukonont használtunk)
1 citrom reszelt héja és leve
40 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
15 dkg vaj - olvasztva
2 nagyobb vagy 3 kisebb tojás
2,5 dl natúr joghurt
csipet só.

Az édes morzsához:

15 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg vaj

Az epret öblítsük le, szárát vágjuk le, majd vágjuk fel kisebb darabokra. Reszeljük rá a megmosott citrom héját és facsarjuk rá a citrom levét. Adjunk hozzá 5 dkg cukrot v. édesítőt és keverjük jól össze, majd tegyük félre.
A tojásokat keverjük ki a maradék cukorral, majd a liszthez adjuk hozzá a sütőport, a szódabikarbónát és egy csipet sót.
A tojásos keverékhez apránként - felváltva - adjuk hozzá a lisztet, a vajat és a natúr joghurtot. Jól dolgozzuk össze a tésztát, majd ezt a keveréket öntsük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Az elsimított tésztára rakjuk rá a felkockázott epreket. Végül készítjük el az édes morzsát:

A lisztet, a cukrot és a vajat kézzel dolgozzuk morzsás állagúra, és ezt a morzsát szórjuk rá az eper tetejére.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.


Tavaszi csirkemáj rizottó

Amikor én még kislány voltam.... nem szerettem a csirkemájat, sőt!
Azóta eltelt több mint 25 év és a csirkemáj meg én megbarátkoztunk egymással. Ráadásul a csirkemáj nagyon egészséges, mert sok A és C vitamint, vasat, foszfort tartalmaz. Szóval csirkemájra fel!


Hozzávalók:


35-40 dkg rizs
1/2 kg csirkemáj
30 dkg barna csiperke
45 dkg mirelit finomfőzelék alap (zöldborsó-sárgarépa)
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
kevés olaj
só, bors, majoránna,
húsleves alaplé a rizshez

A vöröshagymát felaprítjuk, a csirkemájat megtisztítjuk a hártyáktól és egyebektől és felaprítjuk,  a gombát felszeleteljük.
A hagyma felét és a fokhagymát (amit átnyomunk fokhagymanyomón) kevés olaj és a vaj keverékén üvegesre pirítjuk, majd rátesszük a májat, megszórjuk borssal és majoránnával. Néha óvatosan megkeverjük és készre sütjük. Ha kész, félretesszük.
A hagyma másik felét üvegesre pirítjuk kevés olajon, majd mehet rá a felszeletelt gomba, picit pirítjuk, majd mikor elkezd vizet ereszteni, rátesszük a borsó-répa keveréket. Sózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt készre pároljuk.
A rizst én most húsleves alaplében készítettem el - sajnos nem kaptam rizottó rizst. Amikor már majdnem elkészült, összekevertem a zöldséggel és a májjal és fedő alatt hagytam, hogy együtt párolódjanak tovább. Tálaláskor szórjuk meg füstölt reszelt sajttal.

2013. május 20., hétfő

Csokis Pavlova eperrel

Imádom ezt a desszertet, mert a maga egyszerűségében is nagyszerű.


Hozzávalók:

6 db tojásfehérje
30 dkg finomított kristálycukor
3 evőkanál kakaópor
1 teáskanál balzsamecet
5 dkg étcsokoládé, felaprítva

A tetejére:

1/2 liter zsíros tejszín
1/2 kg eper
2-3 evőkanál durvára reszelt étcsokoládé

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd béleljünk ki egy sütőlapot sütőpapírral. Verjük fel a tojásfehérjéket,  amíg a hab lágy csúcsokat nem képez, majd kanalanként adjuk hozzá a cukrot, hogy kemény és fényes habcsókalapot kapjunk.
Szórjuk rá a kakaóport (legjobb, ha szitán keresztül, nehogy csomós legyen) és adjuk hozzá az ecetet és a felaprított étcsokoládét is. Majd óvatosan forgassuk össze.
Ezután jöhet a formázás. A habból próbáljunk meg kör alakot formázni a sütőpapíros tepsire, és simítsuk el a tetejét és körben az oldalát is. Ha jól felvertük a habot, akkor remekül formázható. Eztán tegyük a sütőbe a habcsóktortánkat, és azonnal vegyük vissza a hőfokot 150 fokra és süssük kb. 1-1 és 1/4 órát. Akkor kész, ha a tetején és az oldalán száraz és ropogós, de ha megszúrjuk érezzük, hogy belül még ragacsos kissé. Ha jónak ítéljük, kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk résnyire az ajtaját és hagyjuk, hogy így hűljön ki.
Ha kihűlt, fordítsuk meg - tehát az alja lesz a teteje, halmozzuk rá a kemény habbá vert tejszínt, szórjuk meg a felaprított eperrel és a durvára reszelt csokoládéval.
Ünnepi alkalmakra is ajánlom. És nem mellesleg szinte minden gyümölccsel variálható.




2013. május 12., vasárnap

Pipicombok hagymás-almás fürdőben fokhagymás burgonyában

Ma megint egy nagyon finom kis ebédünk volt. Nincs vele sok munka, hiszen az előkészületeket még előző este megtehetjük, és másnap csak meg kell sütni a husit és a köretet kell elkészíteni.

Hozzávalók:

1,5 kg csirkecomb
3 nagy fej vöröshagyma
1 nagy fej fokhagyma
1 púpos evőkanál erős darált paprika (pl. Erős Pista)
1 hegyes zöldpaprika
só, bors,
1,5 dl olaj
2 nagyobb alma

Először is páclevet készítünk: 

Az olajhoz hozzáadjuk az Erős Pistát, az apróra vágott zöldpaprikát, a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, sót és borsot.
A megmosott pipicombokra ráöntjük az olajos pácot, majd hozzáadjuk a felkarikázott, gyűrűire szedett vöröshagymát is. Jól átforgatjuk, hogy a pác minden husit bevonjon, majd jól letakarva betesszük a hűtőbe. Mi most előző este bepácoltuk a husit, és másnap délelőttig bent is volt a hűtőben.

Másnap egy méretes tepsibe tesszük a combokat a páclével és a hagymával együtt, majd 2 db megmosott nagyobb almát felkarikázunk és rátesszük a husikra.
Kb. 180-200 fokos sütőbe tesszük és megsütjük őket.

Köretnek fokhagymás burgonyát készítettem.

Ehhez 1,5 kg burgonyát megpucoltam, felkockáztam és sós vízben félig megfőztem.
Majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem a leszűrt burgonyát.
Kb. 0,5 dl olívaolajat összekevertem 3 nagyobb gerezd, fokhagymanyomón átpréselt fokhagymával, sóval és borssal, és ezt ráöntöttem a burgonyára, melyet jól átforgattam és forró sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem.

Íme, ez lett a végeredmény:



2013. május 10., péntek

Tejfölös kiflik

Szeretem Limara receptjeit, mert még sosem csalódtam benne. Egyszer-kétszer láttam a tévében, milyen ügyesen gyúrja, tekeri a tésztákat, mint egy művész. Ma ismét tőle hoztam egy receptet, és csak ajánlani tudom, hogy bátran próbáljátok ki.


Hozzávalók:

2 dl tej
2 ek. tejföl
2 ek. burgonyapehely
2 tk. só

4-5 dkg olvasztott vaj
50 dkg liszt
1 tk. cukor
1 csomag szárított élesztő

A hozzávalókból jól gyúrható tésztát készítek, majd letakarva a duplájára kelesztem.
A tésztát 8 egyforma darabra vágom, mindet négyzet alakúra nyújtom.
 Majd Marcsi utasításait követve mindet négyzet alakúra nyújtom, majd az egyik sarkától elkezdem feltekerni. Mikor a közepéig érek, a szemközti csúcstól kicsit nyújtani kezdem, és folytatom a tészta feltekerését.
A kifliket sütőpapíros tepsire teszem, és hagyom, hogy a kiflicskék a duplájára keljenek.
Tetejüket megkenem vizes ecsettel és megszórom nagyszemű sóval. 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm.
Azt hiszem, gyorsan összedobok egy körözöttet is hozzá...




2013. május 5., vasárnap

Anyák napjára

Fazekas Anna: Köszöntő

Hajnaltájban napra vártam,
hűs harmatban térdig jártam,
szellő szárnyát bontogatta,
szöghajamat fölborzolta.
Hajnaltájban rétre mentem,
harmatcseppet szedegettem,
pohárkába gyűjtögettem,
nefelejcset beletettem.
Hazamentem, elpirultam,
édesanyám mellé bújtam,
egy szó sem jött a nyelvemre,
könnyem hullt a nefelejcsre.
Édesanyám megértette,
kicsi lányát ölbe vette,
sűrű könnyem lecsókolta,
kedve szóval, lágyan mondta:
„Be szép verset mondtál, lelkem,
be jó is vagy, kicsi szentem!"
S nyakam köré fonva karját
ünnepeltük anyák napját.


2013. május 2., csütörtök

Pulyka réteslapok között

Szeretem a lasagne-t, és ez ihlette az alábbi finomságot is. Lasagne lapok helyett ezúttal rétestésztát használtam, mert az volt itthon, a darált husi pedig ezúttal pulyka volt. És hogy még egyszerűbb legyen a dolog, besamelt sem készítettem. De bátran mondhatom, így is nagyon finom lett.


Hozzávalók:

1/2 csomag réteslap (4 lap - 8 felé vágva)
1/2 kg darált pulykacomb
4 közepes sárgarépa
1 nagy vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál csípős paprikakrém
1-1 csipet rozmaring, kakukkfű, oregánó
só, bors
2 tojás
2 dl főzőtejszín
reszelt sajt


Kevés olajon üvegesre pároljuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és a nagy lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát. Pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a darált husit. Amikor a husi kifehéredett, mehet hozzá a paprikakrém, a sűrített paradicsom és a fűszerek. Pár percig tovább pároljuk, majd hozzáadunk 1 dl főzőtejszínt. Egyet rottyan, majd lehúzzuk a tűzről, hogy langyosra hűljön. Én itt megkóstoltam, és adtam még hozzá egy kis sót és borsot is.
Egy tűzálló tálat vékonyan megkenünk olajjal, majd a fele adag réteslapot egyenként behelyezem a tálba úgy, hogy minden egyes lapot külön-külön is megkenek olajjal (de csak vékonyan, ecsettel).
Ha a husi már langyosra hűlt, hozzáadok egy egész tojást, és jól elkeverem.
Ráöntöm a  rétestésztára, melyet aztán befedek a rétestészta másik felével. (A réteslapokat ugyanúgy egyenként teszem rá, mint az előbb)
A másik 1 dl főzőtejszínhez hozzáadok egy tojást, jól kikeverem és ráöntöm a réteslap tetejére, melyet aztán megszórok reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm.
Nagyon finom kis ebéd kerekedett belőle.