2013. április 25., csütörtök

Medvehagymás-juhtúrós kockák Neától

A múlt héten Neánál találtam ezt a remek kis receptet. Apróbb változtatásokkal én is megsütöttem, és azt kell hogy mondjam, szuper finom. Nagyon köszönöm Nea.


Hozzávalók:

1/2 kg liszt
1 cs. szárított élesztő (természetesen lehet normál élesztő is)
1 teáskanál cukor
0,5 dl tej
25 dkg vaj
15 dkg juhtúró
10 dkg tehéntúró
1 kis dobozos tejföl
2 tojássárgája
só, kevés őrölt bors
10 levél medvehagyma

a tetejére:

10 dkg reszelt sajt
1 tojásfehérje

Az élesztőt a cukros tejben felfuttatom egy kicsit.  A vajat elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a 2 féle túrót, a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, sózom (figyeljünk oda, mert a juhtúró is sós), borsozom, hozzáadom a nagyon apróra vágott medvehagymát és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Jól kidolgozom a tésztát, majd meleg helyen kb. 1/2 órát kelesztem. Ezután 20 percenként hajtogatom, összesen háromszor. Majd a sütőt 180 fokra előmelegítem.
A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtom, kockákra vágom, a tetejüket lekenem tojásfehérjével, és mindegyik tetejére biggyesztek egy csipet reszelt sajtot. A sütőben kb. fél óra alatt megsütöm. 
Bevallom, hogy én még melegen jó párat bekebeleztem, alig tudtam abba hagyni. Jó étvágyat kívánok hozzá.

2013. április 21., vasárnap

Medvehagymás pogácsa

Javában tombol a medvehagyma szezonja. Így hát én sem maradhatok ki belőle. Ezt a receptet egy szórólapon találtam 2 éve, azóta már párszor elkészítettem.

Hozzávalók:

250 ml langyos víz
100 ml tejföl
1 tojás + 1 tojás a kenéshez
50 gramm medvehagyma
65 dkg liszt
15 dkg vaj
4,2 dkg élesző
1 csapott evőkanál só
1 csipet cukor

A medvehagymát éles késsel felaprózzuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot,  elmorzsoljuk benne a vajat és az élesztőt. Majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és a langyos vizet és a felaprózott medvehagymát.
Robotgéppel vagy kézzel jól kidolgozzuk a tésztát, míg el nem válik a tál oldalától. Majd letakarva, meleg helyen kb. fél órát kelesztjük, míg a duplájára nől.
Ha megkelt, 12-15 db golyócskát gyúrunk belőle. Minden golyó tetejére éles késsel két bemetszést vágunk. Felvert tojással lekenjük a golyókat, majd ismét hagyjuk őket fél órát pihenni. (Ha a golyók teteje megszárad, ismét kenjük meg őket tojással)

Melegítsük elő a sütőt 185 fokra, majd süssük ki a golyókat 30-40 perc alatt.

Ez a tészta nem mondható klasszikus pogácsa receptnek, inkább zsemleszerű. Ezért volt már olyan eset, hogy nálunk zsemleként funkcionált. 


Perui virslis gulyás

Nálunk minden pénteken nagy dilemma, hogy mit főzzek a hétvégén. Ezt a receptet egyik barátnőm ajánlotta a figyelmembe. Az eredeti receptben nem szerepel vegyes zöldség és burgonya, de én tettem bele, és nem bántam meg.

Hozzávalók:

2 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 zöldpaprika
1 kis dobozos paradicsompüré
2 nagyobb burgonya
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
kis darabka zeller
1 doboz vörösbab konzerv
1 doboz csemege kukorica konzerv
kb. 30 dkg virsli
2 csapott teáskanál pirospaprika

cayenne bors
1 db babérlevél
kevés őrölt kömény
húsleves alaplé (ha nincs, akkor víz)

A vöröshagymát kevés olajon üvegesre párolom. Rádobom a felaprózott fokhagymát, és a felkarikázott paprikákat, mellyel pár percig tovább pároljom. Ha kicsit összeesett, mehet rá a paradicsompüré, megszóróm pirospaprikával, hozzáadom a babérlevelet és az őrölt köményt,  felöntöm a húslevessel, hozzáadom a felkarikázott zöldségeket és fedő alatt tovább főzöm. Amikor a zöldség félig megpuhult, hozzáadom a felkockázott burgonyát, a leöblített babot és kukoricát. Fűszerezem sóval és cayenne borssal. Én adtam hozzá egy csilipaprikát is, mert mi szeretjük a csípős ételeket.
Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a virsliket. A virsliket 3-4 darabba vágjuk. Pár perc alatt megpuhulnak, és már tálalhatunk is.
Friss kenyérrel kínáljuk. Jó étvágyat kívánok!



2013. április 15., hétfő

Sonkás rétes tejszínes-tormás-tejfölös öntettel

Még a húsvéti ünnepek alatt készült ez a finomság. Igazából nincs vele sok munka, és nagyon finom egy jó kis leves után.
  
Hozzávalók:

2 csomag friss leveles tészta
1/2 kg füstölt sonka (lehet akár tarja v. füstölt csülök is)
3 db főtt tojás
25 dkg reszelt sajt
1 csilipaprika
2 tojás
1 doboz tejföl
2 nagyobb gerezd fokhagyma
só, bors
szezámmag

A sonkát és a tojást húsdarálón ledarálom, majd hozzáadom a reszelt sajtot, a nagyon apróra vágott csilipaprikát, a fokhagymákat vagy lereszelem, vagy fokhagymanyomón átnyomom, és az is mehet bele a sonkába. Hozzáadom a tojások sárgáját és annyi tejfölt, hogy krémes állaga legyen a sonkatölteléknek.
Majd sózom és borsozom.

Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd a leveles tésztát kiterítem. A tészta közepére teszem a töltelék felét, majd ráhajtom a tészta egyik felét, melyet aztán megkenek tojásfehérjével, majd erre ráhajtom a tészta másik oldalát is. A széleket jól lenyomkodom, hogy sülés közben ne nyíljon szét.
A tetejét megkenem tojásfehérjével, majd megszórom szezámmaggal.
A másik tésztával hasonlóan járok el, de én most variáltam egy kicsit, és a sonkatöltelékre rámorzsoltam egy kis márványsajtot is. (Nyami) 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd a réteseket szép aranybarnára sütjük.

Közben elkészítjük a tejfölös öntetet is:

1 kis doboz tejfölt összekeverünk 2-3 púpozott teáskanál tejszínes tormával + 1 teáskanál ecetes tormával, sózzuk, borsozzuk és kész is.

A kisült réteseket tetszés szerint meglocsoljuk vele.






2013. április 11., csütörtök

A költészet napjára

Benjámin László: Béke

Tavasz van, milyen szép tavasz van,
de jó futkosni a szabadban,
a fű magas, sűrű a lomb,
csíz búvik ott és vadgalamb,
száll a gyermekek nevetése.
Tavasz, vidámság - ez a béke!

(Részlet)


2013. április 9., kedd

Sonkás-babos penne tészta

A hétvégén felhasználtuk a maradék húsvéti sonkát, kapott egy kis babos-paradicsomos fürdőt, és isteni finomság kerekedett belőle.

Hozzávalók:

1 csomag penne tészta
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna
kb. 25 dkg füstölt-főtt sonka
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
1 doboz Borlotti bab (sós lében)
1 teáskanál erős paprika krém
bors
sajt a tetejére

A tésztához feltesszük a főzővizet, majd a füstölt szalonnát felkockázzuk, és zsírjára sütjük. A nagyon vékonyra felszeletelt vöröshagymát a szalonnazsíron megpirítjuk, és rádobjuk a fokhagymát is.
Majd mehet rá a felkockázott sonka  és a paprikakrém is. Kicsit pirítunk rajta, majd ráöntjük a paradicsomkonzervet, melyet kicsit a fakanállal szétnyomkodunk. Erre ráöntjük a leszűrt babot, egyet rottyantunk rajta, végül megszórjuk borssal.  Ha kell, sózzuk is. És kész is. A kifőzött tésztát leszűrjük, és összekeverjük a szósszal. Tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal.

Jó étvágyat kívánok!



2013. április 7., vasárnap

Diós-szilvalekváros mágnás pite

Még mindig hideg van, mintha nem is tavasz lenne, hanem ősz. Így hát most következzék egy őszies beütésű pite.


Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
1 cs. sütőpor
1 evőkanál tejföl
1/2 citrom reszelt héja és leve
csipet só

A hozzávalókból egy jól gyúrható tésztát készítünk, majd folpackba csomagoljuk és legalább 1/2 órára betesszük a hűtőbe pihenni.

A töltelék hozzávalói:

20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
4 tojás (szétválasztva)
2 evőkanál tej
2 dl sűrű szilvalekvár

A tojássárgákat a porcukorral és a tejjel jól kikeverjük, majd a tojásfehérjéből kemény habot verünk.
Majd a habba óvatosan beleforgatjuk a darált diót, majd a cukros-tojásos keveréket.
Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tészta 2/3-át kinyújtjuk a tepsi méretére. Beletesszük a tepsibe, megkenjük a szilvalekvárral. Erre ráöntjük a diós masszát, majd a maradék tésztából rácsot készítünk a tetejére.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és ezen a hőfokon süssük a sütit 10 percig, majd mérsékeljük a lángot 180 fokra és süssük készre a pitét. A cukrot én ezúttal fruktózzal helyettesítettem, és nem is raktam bele annyit, de így is nagyon finom lett.





2013. április 6., szombat

Francia hagymaleves

Sajnos a tavasz nagy-nagy késésben van. Ezért ebédre készítettünk egy finom, meleg levest.

Hozzávalók:

1 kg vöröshagyma vékonyra felszeletelve
6-7 dkg vaj
3 gerezd fokhagyma
2 liter húsleves (marha v. csirke)
2,5 dl fehér bor
1 teáskanál kakukkfű
2 púpozott evőkanál liszt

a tetejére szeletelt bagett és reszelt sajt

A vajat felolvasztjuk egy vastag aljú lábosban, és rádobjuk a vékonyra felszeletelt vöröshagymát. Kis lángon kb. 1/2 óra alatt arany színűre pároljuk. Párolás közben néha keverjük meg, nehogy megégjen.
Amikor a hagyma már szép színt kapott, akkor hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, megszórjuk a liszttel, és kb. 2 percig folyamatosan kevergetjük. Majd hozzáadjuk a bort és a levest, valamint a kakukkfüvet, elkeverjük és felforraljuk. Lefedjük és további 25 percig hagyjuk főni. A recept nem írja, de én raktam bele egy kevés őrölt borsot is. 
Tálalás előtt egy bagettet felszeletelünk, megpirítjuk és a kész leveshez adjuk. Mi a levesre szórtunk reszelt sajtot, de az eredeti recept szerint a bagettre szórják, és a bagettet rárakják a kész levesre.
Nagyon finom lett, igazi szívmelengető leves.

2013. április 1., hétfő

Puncsos keksz szelet

Gyorsan megvan, és még sütni sem kell. Igaz, azért a tűzhelyre szükségünk lesz.

Hozzávalók:

Kb. 80 db szögletes keksz (háztartási v. egyéb)
1 zacskó puncsos pudingpor (főzős)
1 zacskó csokis pudingpor (főzős)
25 dkg margarin
15 dkg porcukor (v. egyéb édesítő - én glukonont használtam)
1 liter tej
1 dl méz
1 kis szelet csokoládé

A pudingokat 4-4 dl tejben elkészítjük - 2-2 evőkanál porcukorral v. édesítővel, majd félretesszük hűlni. A puha margarint kikeverjük a maradék porcukorral v. az ízlés szerinti édesítővel, és elfelezzük. Megvárjuk, míg a pudingok kihűlnek, majd a megfelezett margarint hozzáadjuk a pudingokhoz. A maradék 2 dl langyos tejhez hozzáadjuk a mézet, majd egy tepsit szépen kirakunk a mézes tejbe mártott kekszekkel. A kekszrétegre kenjük a csokipudingos krémet, majd egy újabb mézes tejbe mártogatott kekszréteg következik. Erre rákenjük a puncskrémet, majd a tetejére reszelünk egy szeletke csokoládét. Hűtőbe tesszük, és legalább 5 órát pihentetjük.